Freak-a-Zo! on rockfaabelinomainen matka epänormatiivisuuden maailmaan. Teos tutkii impulssejamme juhlistaa tavallisuudesta poikkeavaa, traagista pakkoamme vaatia sitä ja sitten demystifioida ja tuhota se. Siinä käsitellään normatiivisuuden ja epänormatiivisuuden kautta ajattelua, liikkumista, tahtoa ja ‘järkeä’. Freak-a-Zo! tarkastelee tunteiden, havaintojen ja halujen roolia käyttäytymisessämme. Teoksen yhtenä teemana ovat pakkomielteet. 

Koreografi Arja Tiilin teoksille ominaiset piirteet, yllätyksellisyys, viittaukset populaarikulttuurin ilmiöihin ja absurdi musta huumori, ovat tässäkin teoksessa läsnä. Tiili käsittelee myös liikkeen rajoittamisen ja estämisen teemoja. “Miellän liikkeen ja liikkumisen vapauteen. Jos minulta vietäisiin mahdollisuus liikkua, riistettäisiin minulta myös vapauteni.”

Arja Tiili on tunnettu nykytanssin konventioita rikkovasta tyylistään ja teoksista, joissa eri tyylilajit electric boogiesta klassiseen balettiin sekoittuvat keskenään luoden sulassa sovussa omaperäisiä maailmoja. Tiilin edellinen Zodiakissa nähty kauhua ja pelkoa käsitellyt teos oli Deadly After Darkkeväällä 2006. Tiilin viimeisin illuusioiden kautta väkivaltaa ja hulluuden teemoja käsitellyt teos Kukaan ei katso sai ensi-iltansa Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla 2007. Tiili on tehnyt Zodiakin lisäksi teoksia mm. Tanssiteatteri Minimille, Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmälle, Tanssiteatteri Hurjaruuthille ja Aurinkobaletille. Tiili toimii vuonna 2002 perustamansa festivaalin INDIE Art Factoryn ja vuonna 2006 perustamansa Pain Productions -tanssiryhmän taiteellisena johtajana.

"Koreografi Arja Tiili on tunnettu rohkeudestaan tehdä eri tavalla. Hän yhdistelee sumeilematta tanssin lajeja, korkeaa ja matalaa, hyvää ja huonoa makua, mutta aina hänen teoksissaan on absurdi pohjavire... Parasta ja ehkä pelottavinta Tiilin maailmassa on sen oudon surrealistinen tunnelma. Se on kuin nykytanssiin siirrettyä David Lynchiä. Näyttämön kuvasto kumpuaa alitajunnasta ja pursuaa symboleja... Freak-a-zo! todella juhlistaa kaikenlaista
epänormatiivista käyttäytymistä. Sen käsittelytapa jo itsessäänkin sanoutuu irti kaikista normeista." (Jussi Tossavainen, HS 15.11.2007)

"Okonventionell tematik, teatraliska inslag och en god dos humor har redan länge kännetecknat Arja Tiilis verk. Väl så! På hennes föreställningar har man inga problem att hällas vaken, dramaturgin är välsmord och uppmärksamheten hålls fast vid de ofta färgstarka artisterna... Arja Tiili är en frisk fläkt i dansvärlden." (Tove djupsjöbacka, Hbl 11.11.2007) 

"Kohokohta teoksessa on, kun drag king Laura Murtomaa esittää playbackina äijämeininkiä uhkuvan laulun. Murtomaa tekee olemuksellaan ja eleillään mieshahmosta maskuliinisemman kuin mihin mies pystyisi. Siinä sukupuolen ja biologian suhde menee täydellisesti vinksalleen." (Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 15.11.2007)

Koreografia Arja Tiili
Esiintyjät Kaisa Niemi, Esete Sutinen, Mickaël Stoeckel, Miikka Tuominen sekä Laura Murtomaa
Musiikki Kasperi Laine
Valosuunnittelu Tomi Suovankoski
Lavastus Lotta Esko
Puvut Sanna Levo
Tuotanto Zodiak ja Pain Productions