1 koreografi. 4 kuvataiteilijaa. 5 tanssijaa. Useita tiloja.

Harvat ja valitut on kuvataiteen ja tanssin yhteisteos. Tanssi-, kuva- ja mediataiteen teokset, visuaaliset ja ääni-installaatiot sekä performanssit vyöryvät kohdattaviksi ja koettaviksi Kaapelitehtaan C-rapun neljännessä kerroksessa.

Teos törmäyttää katsojan monimuotoiseen tapahtumaan, jossa kokonaisuutta ei voi hallita. Kaikkea ei voi nähdä yhdellä kertaa; on pakko tehdä valintoja. Valmiin katsomiskonseptin sijaan teos tarjoaa monia vaihtoehtoisia reittejä kuvan, tanssin ja äänen maastoissa. Tiloissa saa vapaasti liikkua tai istuutua ja seurata teosta haluamaltaan etäisyydeltä, valitsemansa ajan. Kunkin esitysillan kokonaiskesto on kaksi tuntia.

Ensimmäinen Harvat ja valitut (2005) sai konseptistaan runsaasti positiivista palautetta. Työryhmä jatkaa nyt yhteistyötä yhä enemmän tanssin ja kuvataiteen työprosesseja sekoittaen.

Tanssija ja koreografi Harri Kuorelahti on tullut tutuksi Helsinki Dance Companyn (ent. Helsingin Kaupunginteatterin Tanssiryhmä) jäsenenä 1990–2006. Kuorelahti nimitettiin viime vuonna Täydenkuun Tanssit -festivaalin taiteelliseksi johtajaksi. “Tanssista on mahdollisuus innostua, ihastua, myös vihastua. On terveellistä olla avoimen utelias uutta kohtaan, laajentaa omaa maailmakuvaansa ja katsoa/kokea asioita uudesta näkökulmasta, sallia itselleen mahdollisuus muutokseen. Minulle hyvä taide – myös tanssi – on aina muutosta, on mielenkiintoista kokea uutta, sitä hetkeä kun kaikki ei ole enää ihan ennallaan.” (Harri Kuorelahti, Tanssi-lehti 2/2007)

"Mötet mellan bild och dans är det basala men gemenskap i mötet mellan verk och publik blir också viktig... I ett koncept som detta blir helheten garanterat mer än summan av delarna." (Jan-Peter Kaiku, Hufvudstadsbladet 7.2.2008) 

"Harvat ja valitut on esitys ja näyttely samassa paketissa. Esitykseksi sen tekevät eri tiloissa esiintyvät tanssijat, näyttelyksi muoto, jossa yleisö liikuu tilassa huoneesta toiseen. Tanssijoiden osuuksissa ei ole juonta, ja tanssia voi katsoa samoin kuin katsoisi taulua tai mediataidetta. Seppo Renvallin videot sekä livekuva tilasta täydentävät liikkuvan näyttelyn." (Sara Nyberg, Skenet 7.2.2008) 

"Kaksi tuntia on aikaa meittiä taidetta ja pohtia, mitä tämä tarkoittaa. Vai tarkoittaako mitään? Tai onko edes syytä pohtia sitä? Pään tyhjentäminen merkityksistä tuntuu itsestäni parhaalta reseptiltä. Harjoitussalin valkoisessa usvassa tulee mystisen henkistynyt tunne, kun hädin tuskin erottuvat valkoiset hahmot liikkuvat hitaasti savua vasten." (Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat 9.2.2008) 

"Varjoryhmän ja Harri Kuorelahden teoskokonaisuus Harvat ja valitut on loistava esimerkki siitä, mitä establismenttiin kriittisesti suhtautuvilla periaatteilla voidaan parhaimmillaan saavuttaa...  Luovan katseen virittämiseksi kaikenlaiset yksilöihin koodatut arvailumekanismit siitä, ”miten tämä nyt pitäisi nähdä” on aina hyvä saada hieman horjutetuksi. Tässä mielessä teos alkoi erityisen mallikkaasti... Voimakas lataus kesti läpi teoskokonaisuuden aivan sen viimeiseen ”kohtaukseen” saakka. Tämä teoksessa olikin niin mystistä: se oli niin välittömästi iholla, että siihen nähden suurien teatterisalien kohtumainen juhlavuus olisi tuntunut teennäiseltä pröystäilyltä. Kuitenkin teos piti otteessaan herkeämättä… tai ei pitänyt otteessaan, vaan sen avoimesta syleilystä ei halunnut pois." (Olli Ahlroos, Liikekieli.com 20.2.2008)

Konsepti ja koreografia Harri Kuorelahti
Tanssijat Anne Hiekkaranta, Vera Nevanlinna, Tuovi Rantanen, Suvi Ruotoistenmäki, Liisa Ylä-Outinen
Kuvataiteilijat Elina Brotherus, Mi Duncker, Outi Pieski, Seppo Renvall
Valosuunnittelu Marianne Nyberg
Äänisuunnittelu Johanna Storm
Tuotanto Zodiak ja Varjoryhmä, yhteistyössä HIAP Helsinki International Artist-in-residence Program