Nainen kävelee paikalleen, pysähtyy ja pinnistää. Hyvä! Hän hyppii ja valmistautuu. Nainen säntää eteenpäin ja asettuu valokehään. Hän aloittaa.

(Rumpujen ääntä)

‘On Ice’ on liikkeellinen esitys, joka nivoutuu vinksahtaneen naishahmon ympärille. Naamioituneena cheerleaderin asuun esiintyjä käy läpi menneen ja edessä olevan elämän tapahtumia ja mahdollisuuksia. Tämä kannustamisen asiantuntija on pudonnut portailta, kehitellyt omia huutojaan ja sotkenut muutaman muunkin asian. 


Esitysten ja tanssin tekijä, kirjoittaja Maija Hirvanen aloitti esiintymisen lapsuudessaan kopioiden musiikkivideoiden koreografioita. Tämä tapahtui keskellä metsää, maaseudulla, jossa Maija kopioi myös hevosia, sukulaisiaan ja autoja. Myöhemmin, 1990-luvulla hän löysi tiensä taidetanssiin, performanssiin, kirjoittamiseen ja nykytaiteeseen ylipäätään.

Työssään Maija Hirvanen on kiinnostunut taiteen ja erilaisten uskomusjärjestelmien välisistä suhteista, yhteistyön prosesseista kulttuurissa, performanssista yhteisöllisenä muistina ja esityksen suhteista jokapäiväiseen mediaan. Hän käyttää liikkeen ja kehollisuuden taiteellisia lähtökohtia tanssin lisäksi uuden performanssin, kirjoittamisen ja nykytaiteen alueilla.

Esitys On Ice luodaan 49 toiminnon, 49 tekstin, 49 liikkeen ja 49 huudon kautta. Teos katsoo sitä, kuinka ihminen esiintyy jokapäiväisessä elämässään, harvinaisissa tilanteissa ja yllätettynä ja kääntää näitä huomioita korostuneelle esityksen kielelle. 

Esityksen liiketarinoissa käsitellään käsityksiä kehosta ja sen kykeneväisyydestä, sisua, yllättäviä uutisia tai ihmisten riippuvuutta toisistaan. Inspiroituneena rohkaisujoukoista, onnenpotkuista ja mielipideosastojen kirjoituksista, On Ice kannustaa omalta osaltaan myönteiseen huutamisen ja liikkumisen kulttuuriin. 

"Epäilemättä On Ice purkaa nykynaisen myyttiä ja paineita. Pätemisyhteiskunnan kuvauksena se koskettaa tietenkin kaikkia. Nerokas on kuva, jossa päähenkilö kuoriutuu kerros kerrokselta suomalaisten sananlaskujen piilofasistisista viisauksista: mitä ei sovi tehdä ja miten olisi korrektia toimia. On Ice on sekä teoksena että esityksenä yksi kevään ehdottomia herkkupaloja!" (Jukka O. Miettinen, Helsingin Sanomat 4.6.2009)"

Tanssia ja performanssia luontevasti yhdistävä On Ice on hykerryttävää katsottavaa ja kuultavaa. Katsoja ei ole pysyä penkissään, naurultaan ja eläytymiseltään. Tämä on esitys, jonka mahdollisimman monen soisi näkevän." (Riikka Lindström, Liikekieli.com 11.6.2009) >>

Koreografia ja ohjaus Maija Hirvanen
Tanssi Anna-Maija Terävä
Valosuunnittelu Heikki Paasonen
Tuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskus ja Maija Hirvanen