"Aurinko paistaa äidin kiharaan tukkaan ja saa sen näyttämään enkeliltä. Kun äiti itkee, sen kiharat hyllyy ja nenä menee punaiseksi. Nyt äiti itkee niin paljon että se kuulostaa ketun vauvalta. Sen koko selkä hytkyy aurinkoa vasten sen juostessa poispäin. Minneköhän se menee piiloon?"

Ninni Perkon duetto Jäljet on monologiin ja Wislawa Szymborskan runoihin pohjautuva tanssiteos ihmisen matkasta kohti itseään. Esityksen lähtökohtana ovat lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden psyykkiset jäljet ja niiden ilmeneminen heidän arjessaan. Teoksessa etsitään näkymättömyyden, ristiriitaisuuden ja tahdottomuuden kaltaisia jälkiä kehon kielellä sekä itsensä kohtaamista ja toipumista.

Teoksen pohjamateriaali on kerätty keskusteluista lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden henkilöiden kanssa sekä aihetta käsittelevästä kirjallisuudesta. Lavastus ja äänimaisemat elävät vahvana osana kokonaisuutta.

”Väkivallan jälki, olipa se sitten fyysinen tai henkinen, on nykyään jo jonkinlainen jaettu, yhteiskunnallinen kokemus. Ehkä siksi sen tulkitseminen dramaturgian ehdoin tarinan kontekstissa toimii hyvin. (…) Tapahtuneen aistii, mutta väkivallan teko tai tekijä puuttuu. Vähitellen alun kuvittaminen väistyy tanssin tieltä ja keskiöön tulee ihmiskeho. Mamia ja Lappalainen ovat vahvoja tanssijoita, jotka ovat taatusti työstäneet hahmojaan kauan. Heidän vastavuoroisuutensa tekee Jäljistä pakahduttavan teoksen.”  (Marja Hannula, Helsingin Sanomat 10.5.2011)

Koreografia, ohjaus, käsikirjoitus Ninni Perko
Esiintyjät Nina Mamia, Tiia Vainonen
Lavasteet ja kuvat Hanna Sakara
Musiikin sävellys ja äänimaisemat Jarmo Saari
Tekstit Ninni Perko, Wislawa Szymborska
Pukusuunnittelu Siru Kosonen
Valot Mikko Niemistö, Ninni Perko
Tuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskus, Ninni Perko

Jäljet on osa Ninni Perkon Teatteri-ilmaisun ohjaajan opintoja Metropolian Esittävän taiteen koulutusohjelmassa.

Ensi-ilta Sivuaskel-festivaalilla 7.2.2011 klo 19 Zodiak Studio C4

Liput 20/12 €

Yleisökeskustelu esityksen jälkeen 10.5.2011