Zodiakin näyttämö muuttuu vuosikymmenten saatossa patinoituneen viihdyttäjäveteraanin estradiksi kun Jyrki Karttunen antaa kehonsa ja mielensä tragikoomisen ja lujaluonteisen diivan käyttöön. Jemina kutsuu vieraat salonkiinsa ja paljastaa anatomisesti epäkorrektin muotokuvansa, joka heijastelee omalaatuisesti meitä ympäröivää todellisuutta.

Jeminan monta elämää purkaa populaaria pornografista naiskuvastoa. Teos käsittelee drag-showta yhteiskunnallisen klovnerian mahdollisuutena. Jemina törmäyttää miehen ja naisen, aikuisen ja lapsen, aidon ja kopion sekä glamourin ja arjen. Jemina on alati liikkeessä oleva päätähuimaava ilmiö iän ja sukupuolen tuolla puolen. Rakenteelliseen improvisaatioon perustuvan esityksen esikuvat asettuvat trashin, stand-upin ja nykytanssin viitekehyksiin.

Teos ei sovellu alle 15-vuotiaille.

 

video

 

Ko­reog­ra­fi-tans­si­ja Jyrki Karttunen saa su­ku­puo­li­suu­den ja sek­suaa­li­suu­den mer­ki­tyk­set rai­lak­kaas­ti liik­kee­seen soo­los­saan Je­mi­nan mon­ta elä­mää. (...) Mie­li­ku­vi­tuk­sek­kaan tyy­li- ja asu­va­li­koi­man se­kä muu­sik­ko Tuomas Fräntin li­ve-esiin­ty­mi­sen sii­vit­tä­mä­nä Kart­tu­nen lois­taa nyt tai­dok­kaa­na stand up -e­siin­ty­jä­nä, ta­ri­na­nik­ka­ri­na ja ny­ky­tans­si­viih­dyt­tä­jä­nä.

Hannele Jyrkkä / Helsingin Sanomat 24.11.

 

Ei voi muuta kuin myöntää: heti ensimetreillä katsoja on täysin aseeton koreografi-tanssija Jyrki Karttusen luoman Jeminan edessä. Hahmon rakastettava röyhkeys, ylitsepursuava naisellinen höpsöys, multipersoonallisuus ja lavan suvereenisti täyttävä karisma ovat vertaansa vailla. Ja vaikka kaikki vaikuttaakin hervottomalta drag-henkiseltä stand up –showlta, on mukana paljon viiltäviäkin sävyjä, joiden Karttunen taiten päästää pulpahtamaan pinnalle aina aika ajoin.

Annikki Alku / Demokraatti 27.11.

 

Kantaesitys
JEMINAN MONTA ELÄMÄÄ

Koreografia, esitys Jyrki Karttunen
Äänisuunnittelu, esitys Tuomas Fränti
Lavastus, valosuunnittelu Tiiti Hynninen
Pukusuunnittelu Karoliina Koiso-Kanttila
Maskeeraus Tuija Luukkainen
Henkilöohjaus Heidi Räsänen
Teksti Jyrki Karttunen, Heidi Räsänen
Kuvat Marko Mäkinen
Tuottaja Satu Tujunen
Tuottajaharjoittelija Hanna Toivakka
Tuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskus, Karttunen Kollektiv

Taiteilijatapaaminen esityksen jälkeen 27.11.

Liput 20/12 €

ZODIAK NÄYTTÄMÖ