Miten mellakoida ilon kautta prosessissa, esityksessä ja esitystä? Zodiakin housekoreografi Sari Palmgrenin uusi teos Joy Riot käsittelee ilon vallankumouksellisuutta eri näkökulmista ja tutkii energisoivaa sekä energiaa kierrättävää liikettä. Voisiko esitys tuottaa todellista iloa sekä tekijöilleen, ympäristölle että yleisölle teoksen eri vaiheissa?

Ilo sisältää melankoliaa ja monia eri sävyjä: itku ja nauru vierekkäin. Ilo nousee esiin kasvottomuudesta ja pimeydestä, uudistuu ja jakaa tilan yleisön kanssa. Energiaa, savua ja karvaa tursuava Joy Riot kulkee mellakasta ja kaaoksesta harmonisuuteen. Mikä tuottaa iloa?

Esityksen viisi teesiä:

  1. Olemme tanssivia eläimiä ja meidän pitää liikkua ympäriinsä!
  2. Korjaaminen ja eheyttäminen ovat osa ilon kokemusta
  3. Liikkeestä nauttiminen ja energia
  4. Työprosessi ja esitys ovat ravitsevia kaikille osapuolille
  5. On aika saada liikkeen ilo takaisin näyttämölle

Liikkeellisenä pohjana teokselle ovat kiinalaisen lääketieteen ja eri taistelulajien tekniikoiden energiankäyttö ja kierrätysmenetelmät, sekä Sari Palmgrenin opiskelemat, David Zambranon kehittelemät Passing through ja Flying low -tanssitekniikat. Työryhmä etsii keinoja siihen, miten säilyttää energia ja ilo työskentelyn eri vaiheissa.

Tervetuloa heräämään eloon!

Vinkkejä katsojille

Esitystilaan pääsee Teatterisalin molemmista ovista. Pyydämme yleisöä pitämään huolta turvaväleistä myös saliin siirryttäessä. Esityksen alku on liukuva, joten kiirettä saliin ei ole.

Yleisöä pyydetään jättämään kengät kenkäparkkiin. Parkista saa lainaksi tossut.

Esitys on tarkoitettu koettavaksi kulkien. Tilassa ei ole katsomoa, mutta saatavilla on muutama tuoli niitä tarvitseville.

Toivomme, että yleisö pitää turvaväleistä huolta koko esityksen ajan. Käytäthän myös kasvomaskia.

Taustaa

Joy Riot -esityksen taustalla on kolmivuotinen residenssihanke Creative Meeting Point: Hong Kong x Finland (2016–2019) Zodiak – Uuden tanssin keskuksen, Tanssin Tiedotuskeskuksen ja West Kowloon Cultural Districtin välillä. Palmgren tutustui hankkeen aikana paikallisiin taiteilijoihin ja tanssin kenttään sekä Suomessa että Hongkongissa kuudessa eri residenssissä.

Tähän teokseen ovat vaikuttaneet erityisesti energiatyöskentely tanssija ja koreografi Wayson Poonin kanssa sekä pukusuunittelija Kay Wongin tapaaminen.

 

Työryhmä harjoitteli teosta residenssissä Zodiakissa kesällä 2020, ja tallensi tunnelmia harjoituksista.

 


Koreografia ja ohjaus: Sari Palmgren ja työryhmä
Esiintyjät: Minna Karttunen, Oskari Turpeinen, Kaisa Niemi ja Krista-Julia Arppo
Valosuunnittelu: Heikki Paasonen
Äänisuunnittelu: Joonas Pehrsson
Pukusuunnittelu: Siru Kosonen
Tukijat: Samuel Huberin Taidesäätiö, Taiteen Edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto
Tuotanto: Zodiak, Stoa, Sari Palmgren

Residenssivideon kuvaus: työryhmä
Editointi: Sinem Kayacan / Zodiak

Teaser-videon kuvaus ja editointi: Sinem Kayacan / Zodiak
Ääni: Joonas Pehrsson

KANTAESITYS