Deborah Hay: Lightening

Amerikkalaisen Deborah Hayn suomalaistanssijoille koreografioima Lightening ensiesitettiin viime elokuussa Helsingin juhlaviikoilla Pannuhallissa. Zodiakin ja Karttunen Kollektivin yhteinen tilausteos saa nyt ansaitun uusintaperiodin.

Pannuhallin suuruus ja raakuus ovat jo itsessään kuin lavastus, johon kuusi vahvaa tanssijaa Joona Halonen, Satu Halttunen, Anne Hiekkaranta, Jyrki Karttunen, Jenni-Elina Lehto ja Vera Nevanlinna yhdessä valosuunnittelija Heikki Paasosen ja äänisuunnittelija Tuomas Norvion kanssa luovat ainutlaatuisen, jatkuvaan havainnointiin, herkkään läsnäoloon ja valveillaolemiseen perustuvan teoksen. Esitykset eivät pohjaa toistoon, sillä tanssijat haastavat käsityskykynsä yhä uudelleen ja tekevät jatkuvasti sekä nopeita että älykkäitä koreografisia ratkaisuja tilan, ajan ja toistensa suhteen.Teos ei pyri kertomaan yhtä tarinaa, vaan se pysyttelee tässä ja nyt avautuen lukuisiin eri suuntiin.

Lightening onkin niitä tanssiteoksia, joita ei edes halua merkityksellistää sanoilla jälkikäteen. Se pitää nähdä ja kokea. Esitystilanteessaan se tarjoaa sanattomasti jotakin hienoa, parhaimmissa hetkissään se näyttää, mitä mahdollisuuksia ruumiillisessa läsnäolossa on. Se tekee sen hienovaraisesti luottamalla tanssijoiden taitoon tehdä pienessä paljon. (Kaisa Kurikka Turun Sanomat 24.8.2010)

Koreografia ja ohjaus Deborah Hay
Tanssi Joona Halonen, Satu Halttunen, Anne Hiekkaranta, Jyrki Karttunen, Jenni-Elina Lehto, Vera Nevanlinna
Valosuunnittelu Heikki Paasonen

Uusintaensi-ilta 18.2.2011 klo 19 Pannuhalli

Liput 20/12 €

Yleisökeskustelu esityksen jälkeen 19.2.2011