Anna-Kaisa Hirvasen Muotokuvia-projekti piirtää esiin neljä liikkeellistä muotokuvaa neljästä eri elämänkokemuksen omaavasta ihmisestä. Samalla se esittää kysymyksen suorasta havainnosta ja kommunikaatiosta. Mitä jos otankin tanssini lähtökohdaksi havaintoni toisesta ihmisestä, ihan suoraan, mutkattomasti? Mitä jos annan oman muotokuvani kommunikoida toisen muotokuvan kanssa?

Raimo Auvinen, Maria Kananen, Merja Leinonen ja Petri Pellinenovat kaikki keskisuomalaisia ihmisiä, jotka omaavat hieman tai ei ollenkaan kokemusta tanssimisesta. Nämä neljä muotokuvattavaa ovat projektin aikana osallistuneet aktiivisesti kahdenväliseen dialogiin sekä tanssijan että valokuvaajan kanssa. Käydyt dialogit muodostavat pohjan esityksille ja valokuville, jotka ilmentävät suoria kinesteettisiä havaintoja Raimon, Marian, Merjan ja Petrin olemuksesta. Jokainen muotokuva on yksilöllinen havaintojen esitys, tutkimus ihmisten välisistä yhteneväisyyksistä ja kyvystä havainnoida toisen ihmisen olemusta ilman selittelyjä ja erottelua. Muotokuvia piirtää esiin enemmänkin ihmisen havaintoa kuin ihmisen kuvaa.

Kussakin esitysillassa nähdään yksi muotokuva.

Anna-Kaisa Hirvanen on keskisuomalainen tanssitaiteilija, joka on valmistunut tanssijaksi Pohjois-Karjalan ammattiopistosta 2001. Hän on työskennellyt vaihtuvissa ympäristöissä ja valmistanut teoksia perinteisten näyttämötilojen lisäksi esimerkiksi museossa, puistossa, varastossa, autiossa talossa ja ruumissaaressa. Hänen edellinen sooloteoksensa Engrammi kulki buton jalanjäljillä ja sai ensi-iltansa Tanssin aika -festivaalilla Jyväskylässä syyskuussa 2006. Olennaista Anna-Kaisa Hirvaselle on yksinkertainen, inhimillinen, koristelematon kehollisuus ja elävä vuorovaikutus ympäristön kanssa.

Esitysten aikana on nähtävissä Tuukka Rönkön Muotokuvia-valokuvanäyttely sisääntuloaulassa.

Muotokuvat:

  • Petri Pellinen, 46 vuotta, siivooja, Jyväskylä (4.10. ja 13.10.)
  • Maria Kananen, 27 vuotta, tuottaja, Jyväskylä (6.10. ja 14.10.)
  • Raimo Auvinen, 55 vuotta, kulttuurin sekatyöläinen (7.10. ja 17.10.)
  • Merja Leinonen, 50 vuotta, keittäjä, Hankasalmi (12.10. ja 19.10.) 

Konsepti, koreografia ja tanssi Anna-Kaisa Hirvanen
Valokuvaus Tuukka Rönkkö
Valosuunnittelu Ainu Palmu
Tuotanto Zodiak ja Anna-Kaisa Hirvanen