Koreografi Pie Kärjen Alkukäännös on tilausteos Tanssivintin ja Zodiakin yhteiselle Nuoret Tanssijat -ryhmälle.

Runoudessa ‘volta’ tai ‘käännös’ on retorinen muutos tai dramaattinen muutos ajattelussa ja/tai tunteessa. (hmn.wiki & britannica.com)

Alkukäännöstä koottaessa on tehty harjoitteita, joissa on tärkeää katsoa ja olla katsottavana. Olemme lähestyneet eri tavoin ajatusta esityslahjasta liikeimprovisaation lähtökohtana. Tehtävälähtöisen tanssiesityksen materiaalit ovat valikoituneet koreografin pohtiessa mitä antaa lahjaksi nuorille tanssijoille vähän vanhemmalta nuorelta tanssijalta.

Esitys on tehty tilausteoksena Nuoret Tanssijat -ryhmälle. Nuoret tanssijat on Tanssivintin ja Zodiakin uusi nuorten tanssijoiden esiintyvä ryhmä.

Esityksen koreografina on toiminut tanssitaiteilija Pie Kär. Häntä liikuttavat rakastamisen, vuorovaikutuksen ja kestävyyden kysymykset esityksissä, esittävän taiteen kentällä ja yhteiskunnassa. Kär on valmistunut tanssijaksi Amsterdamse Hogeschool voor de Kunstenista vuonna 2014 ja koreografiksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2020.

Alkukäännöksessä soi valikoima a.m. Beingin ja Björkin sävellyksiä.Esitys kulkee tilassa! Esitys alkaa Lasipihalta, joka on sisätila. Osa esityksestä tapahtuu ulkotilassa. Esiintyjät ohjaavat yleisöä kulkemaan teoksen matkassa. Esityksen ulko-osuuden voi halutessaan nähdä Lasipihalta asettumalla Turbiinisalin sisäänkäynnin tai A-rapun sisäänkäynnin läheisyyteen.

Esityksessä ei ole katsomoa tai tuoleja! Saataville on rajoitettu määrä taittotuoleja istuinta tarvitseville. Mikäli tarvitset tuolin tai käytät liikkumiseen pyörätuolia, saavuthan paikalle klo 19:00. Teoksen koreografi Pie Kär on aulassa 19:00-19:15 antamassa tuoleja sekä tavoitettavissa kysymyksiä varten. Hänet tunnistaa pinkistä untuvatakista.