Sessions-teoksessa koreografi-ohjaaja Carl Knif kysyy voiko esitys olla tilanteena yhtä luottamuksellinen kuin hoitosuhde. Voisiko tanssi ja esitys itsessään olla riitti, joka on eheyttävä? Keskeistä on myös musiikin ja liikkeen yhteys, asia, jonka parissa Knif aloitti työskentelyn teoksessa Kaksivärinen fuuga (2020).

Sessions-teoksen musiikillisena lähtökohtana toimii Franz Schubertin jousikvintetto C-duurissa. Musiikin ja liikkeen yhteyden lisäksi esitys tutkii esiintyjien ja yleisön suhdetta. Kyse on nykyihmisestä, hänen kaipuustaan, puutteistaan, tarpeistaan, peloistaan ja toiveistaan. Sessions käsittelee kohtaamista ja kohtaamattomuutta sekä näiden inhimillisiä ja yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Teoksen kimmokkeena toimivat erilaiset niin keholliset kuin kognitiivisetkin hoitomuodot. Sessions-nimi viittaa istuntoon tai hoitokertaan.

Sessions kysyy voiko esitys tilanteena olla luottamuksellinen kuten hoitosuhde. Miten esitys voisi kohentaa kokijan elämää? Voiko katseen alla oleminen olla voimaannuttava kokemus? Entä miten esitys voisi olla elävämpi, miten se voisi tulla lähemmäksi yleisöä? Unenomaisen vaelluksen kaltaisessa esityksessä näyttämö ei ole pelkästään esiintyjän tila, katsomo ei pelkästään katsojan.

Sessions-teoksessa koreografi-ohjaaja Carl Knif palaa myös oman metodinsa alkujuurille, yhteistyöhön tanssijoiden kanssa. Teoksessa keskiössä ovat tanssijoiden välinen vuorovaikutus, kineettinen kommunikaatio ja kineettinen empatia.

Näyttämöllä esiintyy sekä näyttelijöitä että tanssijoita. Sessions toteutuu kahden organisaation yhteistyönä: Carl Knif Company ja Zodiak – Uuden tanssin keskus. Taiteellinen prosessi alkaa 2021 ja etenee jaksoissa ensi-iltaan asti.

Esitys on osittain lempeästi osallistava, mutta osallistavat osiot ovat täysin vapaaehtoisia ja vain pieni osa esitystä. Yleisöllä ei ole painetta osallistua näihin osioihin – esityksestä voi nauttia yhtä paljon molemmin tavoin.

 

 

Koreografia: Carl Knif
Esiintyjät: Jonna Aaltonen, Olli Lautiola, Riku Lehtopolku, Anne Pajunen, Anna Stenberg, Terhi Vaimala
Koreografin assistentti: Jonna Aaltonen
Pukusuunnittelu: Karoliina Koiso-Kanttila
Lavastus, valosuunnittelu: Jukka Huitila
Äänisuunnittelu: Janne Hast
Tuotanto: Carl Knif Company, Zodiak
Yhteistyössä: Freespace, West Kowloon Cultural District Hong Kong; Terhi Pölkki

Teoksen tutkimus-ja kehittelyvaihetta tukivat Freespace (West Kowloon Cultural District, Hong Kong), Tanssin tiedotuskeskus, Zodiak sekä Tanssin talo, osana residenssivaihtoprojektia Creative Meeting Point: Hong Kong x Finland (2016–2018).

KANTAESITYS