Koreografi Halla Ólafsdóttirin luoma Sylph on inspiroitunut mytologisesta ja eteerisestä olennosta sylfistä, jolla on kyky muuttaa muotoaan. Sylph on Ólafsdóttirin ensimmäinen Cullbergille tekemä teos.

Ihmisiä karkeammilla, raaemmilla ja äänekkäämmillä sylfeillä on ilmava ääni ja jättiläismäinen keho. Tuulen tavoin sylfit ovat jatkuvasti liikkeessä. Ne vaeltelevat baletin salaperäisessä metsässä, astuvat sisään ja ulos tanssien, kuiskaillen, kolisten, kolkutellen ja jauhaen. Ne kutsuvat harrastustaan "tuulen kuuntelemiseksi". Monille sylfeille tästä muodostuu pakkomielle.

Sylph on syntynyt yhteistyössä teoksen tanssijoiden, säveltäjä Shida Shahabin, lavastus- ja valosuunnittelija Chrisander Brunin ja pukusuunnittelija Hanna Kischin kanssa. Sylph tutkii, mitä tapahtuu koreografisesti, kun ääni, puvustus, lavastus, valot ja tanssi ovat tasavertaisessa roolissa. Sylph harjoittaa okkultismia ja yhdistää sen klassiseen balettiin. Sylph tutkii ääniä, joiden tarkoituksena on tuottaa aistielämys, eräänlaista matalaa intensiivistä euforiaa.

Halla Ólafsdóttir on tanssija ja koreografi ja valmistunut koreografian maisteriksi Tukholman taideyliopistosta (entinen DOCH). Hän työskentelee kollektiivisesti erilaisissa kokoonpanoissa, jotka etsivät tapoja laajentaa koreografian käsitettä. Monet Ólafsdóttirin työt pyörivät taiteen ja pop-kulttuurin tunnistettavan materiaalin ympärillä, ja häntä kiinnostaa tutkia, mitä tapahtuu, kun materiaali asetetaan toisenlaiseen kontekstiin.

Ólafsdóttir on kiertänyt Amanda Apetrean kanssa teoksilla DEAD (2017) ja Beauty and the Beast, joka voitti Prix Jardin d'Europe -palkinnon ImPulsTanz-festivaaleilla vuonna 2013. Ólafsdóttir kuuluu Samlingen-kollektiiviin, jossa yhteinen kiinnostus koreografiaan ja feminismiin kietoutuu tanssin historiaan, mitä tutkitaan myös yhdessä muiden tanssin tekijöiden ja yleisön kanssa.

 

Koreografia: Halla Ólafsdóttir
Musiikki: Shida Shahabi
Tila- ja valosuunnittelu: Chrisander Brun
Pukusuunnittelu: Hanna Kisch
Esiintyjät Helsingissä:
Anna Fitoussi, Eleanor Campbell, Elin Hallqvist, Eszter Czedulas, Freddy Houndekindo, Lilian Steiner, Shai Faran, Katie Jacobson, Noam Segal, Mohamed Yousry Fathy, Vincent Van der Plas
Maskeeraussuunnittelu: Johanna Larsson
Harjoittajat: Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska, Patricia Vazquez-Iruretagoyena
Yhteistuottaja: Daniel Fagge Fagerström
Tuotanto: Cullberg
Ensi-ilta: May 4, 2023, Dansens Hus/Elverket, Stockholm

Lavastus ja puvut on toteutettu Riksteaternin työpajoissa sekä räätälistudio LiLaRo’ssa

Kaikki tekstit ovat tanssijoiden tuottamia.

FESTIVAALIESITYS