Vartaloiden kaupunki on esitys, joka perustuu liikkeisiin ja lausuttujen sanojen äänteisiin. Tanssi ja koreografia käsittelevät puhetta musiikkina ja laulantana. Miten jo sanottu sana voi palata ruumiiseen, koskettaa ja liikuttaa sitä? Mitä on puheen ruumiillisuus ja minkälaisia ovat sanojen, lauseiden ja virkkeiden vartalot? Miltä ne kuulostavat ja tuntuvat, mikä on niiden muoto ja luonne?

Esityksen kuvitteellinen partituuri muodostuu foneettisesta kirjoituksesta. Teos käyttää materiaalina ja lähteinä äänitallenteita poliittisesta puheesta ja lauluista 1900-luvun alusta nykypäivään. Näyttämöllä tanssitut liikkeet tulkitsevat poliittisia merkkejä, mutta tuottavat itse jotain muuta kuin poliittista – koreografia pidättäytyy jääräpäisesti omassa diskurssissaan.

Zodiakin housekoreografi Veli Lehtovaaran ja ruotsalaistanssija Aron Blomin aiempi yhteistyö, Lehtovaaran lopputyö Paperiliidokki – Paper plane (TeaK 2009) kiersi Euroopan tanssifestivaaleja osana PARTS Graduation Tour 2010 -ohjelmistoa. Viime vuosina Aaron Blom on tanssinut mm. Anne Teresa De Keersmaekerin teoksessa Cesena. 

video

I Vartaloiden kaupunki har Zodiaks Brysselbaserade huskoreograf Veli Lehtovaara tilsammans med sitt team skapat ett mellanting mellan installation och föreställning som känns fräscht, annorlunda och specifikt. Greppet är inbjudande och inte det minsta påträngande. Det öppnar möjligheter till reflektion, känsla och samvaro i lämpliga portioner i varje enskilt ögonblick.

Jan-Peter Kaiku / HBL 1.3.

Yleisöä kehotetaan liikkumaan tilassa. Installaatiomaisessa teoksessa jokaisen vartalosta tulee katsomo ja tilasta se monenlaisten vartaloiden kaupunki. ... teoksessa vaeltaminen (vetää) katsojan puhuttelevasti esityksen maailmaan.

Hannele Jyrkkä / Helsingin Sanomat 1.3.

Puhe on kuin musiikkia, kun sen seasta löytyy tanssiksi muuntuvia, sanojen painotusten luomia rytmejä. Tanssi ei kuitenkaan ole nopeatempoista tai puheen mukana kiihtyvää, vaan antaa sille vastapainoa rauhallisuudellaan. Liike ja puhe yhdessä tarjoavat katsojalle kiinnostavia aistiärsykkeitä.

Liisa Kontunen / Likkekieli.com 6.3.

Kantaesitys
VARTALOIDEN KAUPUNKI

Koreografia Veli Lehtovaara
Tanssi Aron Blom & Veli Lehtovaara
Ääni Stijn Demeulenaere
Valo Nanni Vapaavuori
Puvut Piia Rinne
Tuottaja Riikka Thitz
Tuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskus, Lehtovaara & Companions

Teos toteutetaan DÉPARTS-verkoston tuella. DÉPARTS-verkoston toimintaa rahoittaa EU n kulttuuriohjelma.

Taiteilijatapaaminen esityksen jälkeen 5.3.

Liput 22/14 €

ZODIAK NÄYTTÄMÖ