Minua kiinnostaa yhdessä seisomisen voima. Miten paljon voimakkaampia olemme, kun olemme osa jotain yhteisöä.
Elle Sofe Sara, taiteellinen johtaja ja koreografi

Vástádus eana / The answer is land -teoksen pääteemoja ovat yhteisöllisyys ja sukulaisuus ihmisten välillä sekä meitä ympäröivän luonnon ja maapallomme kanssa. Teos on luotu siinä esiintyville seitsemälle naisesiintyjälle, jotka tulevat eri taustoista ja joilla on erilaisia elämänkokemuksia. He tuovat oman tarinansa, kehonsa ja äänensä esitykseen.

Elle Sofen koreografian keskiössä ovat liikkeiden taustalla olevat tarkoitukset, katse, ajoitus, suunta, intensiteetti ja lavaolemus. Koreografia on saanut inspiraationsa mielenosoituksista, saamelaisista hengellisistä käytännöistä ja muodostelmatanssista.

Teoksessa esiintyvän joikun on luonut varta vasten säveltäjä ja joikun professori Frode Fjellheim. Moniääninen joiku kehystää teosta ja toimii sen tukipilarina. Fjellheim esittelee joikun laajuutta ja laajentaa näin saamelaisen perinnemusiikin määritelmää.

https://ellesofe.com/work/project/vastadus-eana-the-answer-is-land/
 


Elle Sofe Sara

Elle Sofe Sara (synt. 1984) on koreografi, ohjaaja ja elokuvantekijä.

Saran teokset käsittelevät näennäisen arkipäiväisiä ja usein huomiotta jääneitä osa-alueita saamelaisesta fyysisyydetä – kirjoittamattomia rituaaleja, jotka ovat paenneet kolonialismin tiukasta otteesta. Hän tuo esille tilan, jossa mennyt ja nykyisyys kohtaavat.

Saran koreografia on tunnettu sen leikkisästä lähestymistavasta, mutta hän tutkii myös tabuaiheita, kuten traumaa, hyväksikäyttöä ja itsemurhaa. Saamelaistaiteilijana Sara pyrkii luomaan teoksia, jotka resonoivat yhtä voimakkaasti hänen omassa yhteisössään kuin taidemaailmassakin. Kansainvälisesti Sara on luonut teoksia muun muassa Liu Chin (Kiina), Wimmen (Suomi) ja Lana Hansenin (Grönlanti) kanssa. Hän on myös toinen saamelaisen DÁIDDADÁLLU -nykytaidekollektiivin perustajista.

Sara on kotoisin Guovdageaidnusta, Norjasta (Kautokeino). Hän valmistui koreografian maisteriksi Oslon taideakatemiasta vuonna 2010 ja opiskeli tanssia Trinity Laban -konservatoriossa Lontoossa. Sara on ollut Harstadissa järjestettävän Arctic Arts -festivaalin päätaiteilija vuosina 2020 ja 2021. Vuonna 2019 hän voitti Moon Jury -palkinnon Imagine Native Film -festivaaleilla. Sara on myös yksi neljästä taiteilijasta Talent Norgen nousevien elokuvantekijöiden ohjelmassa vuosina 2020–2023.

Kun Sara ei työskentele koreografian tai elokuvan parissa tai matkustele työn vuoksi, hänet voi löytää merkitsemästä poroja lastensa kanssa tai tunnistamassa eläinten jälkiä lumesta.

https://ellesofe.com/

 

 

Esiintyjät: Kajsa Balto, Julie Moviken, Olga-Lise Holmen, Sara Marielle Gaup Beaska, Emilie Marie Karlsen, Nora Svenning, Grete Daling
Taiteellinen johtaja, koreografi: Elle Sofe Sara
Säveltäjä: Frode Fjellheim
Co-koreografi: Alexandra Wingate
Puvustus: Elle Sofe Sara, Ramona Salo
Lavastus: Elin Melberg
Valosuunnittelu: Øystein Heitmann
Valaistusassistentti: Anniell Olsen
Dramaturgi: Thomas Schaupp
Ääni: Håkon Pettersen
Hattujen ompelu: Zoja Galkina, Unni Fjellheim, Sara Inga Utsi Bongo, Karen Inga Buljo Oskal, Jorunn Løkvold, Hilly Sarre
Pukujen ompeluKaren Inga Buljo Oskal, Ann Mari Sara
Tuottajat: Maiken Garder, Magnus Nordberg.

Esityksen nimi on peräisin Nillas Holmbergin, Outi Pieskin ja Jenni Laitin teoksesta Rájácummá / Kiss from the border

Yhteistyökumppanit: Davvi Centre For Performing Arts, The Sámi National Theatre Beaivváš
Yhteistuottajat: Artic Arts Festival, Norrlandsoperan
Tuotantotuki: Sámediggi, Norsk Kulturråd, Nordisk Kulturkontakt, Fond For Lyd Og Bilde, Dáiddafoanda, Sámiráđđi,
Spenn
Kehitystuki: Troms og finnmark fylkeskommune, Norsk Kulturråd

Videodokumentaatio ja valokuvat: Antero Hein / Hein Creations

Ensi-ilta: June 19 & 20, 2021, Festspillene i Nord- Norge / Arctic Arts Festival, Hovedscenen / Main stage, Harstad kulturhus

Vierailua tukee: Norjan Suomen suurlähetystö