Vástádus eana – The answer is land on saamelaiskoreografin ja -taiteilijan Elle Sofe Saran esitys. Se tutkii tanssin ja joikun keinoin yhdessä seisomisen voimaa ja tietoisuutta yhteisestä maaperästä ja luonnosta.

Vástádus eana – The answer is land -teoksen pääteemoja ovat yhteys ja sukulaisuus meitä ympäröivän luonnon ja maapallomme kanssa. Saamelainen perinnelaulu joiku kehystää teosta, ja siinä mukana olevat seitsemän naisesiintyjää ovat kaikki tunnettuja joikaajia, tanssijoita ja laulajia.

Teoksessa erilaiset taiteen ilmaisun tavat kietoutuvat voimakkaaksi ja kauniiksi kokemukseksi. Vástádus eana – The answer is land antaa tanssille ja joikulle yhtä suuren roolin, ja myös yleisö on osa esitystä.

“Tavoitteeni on tarjota ihmisille kehollinen kokemus yhdessä olemisesta, olemisesta osana ihmisjoukkoa, yhdessä seisomisesta. Voimakas yhdessäolon kokemus muiden ihmisten kanssa yhdistyy perinteiseen lauluun ja luontoon koreografisen kokemuksen kautta, alkaen ulkoa ja päättyen sisälle teatteriin.”, kertoo ohjaaja Elle Sofe Sara.

https://ellesofe.com/work/project/vastadus-eana-the-answer-is-land/
 


Elle Sofe Sara

Norjan Guovdageaidnussa (Kautokeinossa) asuva Elle Sofe Sara on koreografi ja ohjaaja, joka työskentelee elokuvanteon, tanssin ja teatterin yhtymäkohdissa. Teoksissaan Elle Sofe tekee näkyväksi saamelaisten sosiaalisia, poliittisia ja kulttuurisia ominaispiirteitä sekä heidän kohtaamiaan haasteita.

Elle Sofe on yksi Harstadissa järjestettävän Arctic Arts -festivaalin päätaiteilijoista vuosina 2020 ja 2021. Vuonna 2019 hän voitti Moon Jury -palkinnon lyhytelokuvastaan Ribadit (“Vyön vetäminen”) Imagine Native Film -festivaaleilla Kanadassa. Elle Sofe on myös yksi neljästä taiteilijasta Talent Norgen -elokuvantekijäohjelmassa ja toinen guovdageaidnulaisen Dáiddadállu-taiteilijakollektiivin perustajista.

https://ellesofe.com/

 

 

Esiintyjät: Kajsa Balto, Julie Moviken, Olga-Lise Holmen, Sara Marielle Gaup Beaska, Emilie Marie Karlsen, Nora Svenning, Grete Daling
Taiteellinen johtaja, koreografi: Elle Sofe Sara
Säveltäjä: Frode Fjellheim
Co-koreografi: Alexandra Wingate
Puvustus: Elle Sofe Sara, Ramona Salo
Lavastus: Elin Melberg
Valosuunnittelu: Øystein Heitmann
Valaistusassistentti: Anniell Olsen
Dramaturgi: Thomas Schaupp
Ääni: Håkon Pettersen
Hattujen ompelu: Zoja Galkina, Unni Fjellheim, Sara Inga Utsi Bongo, Karen Inga Buljo Oskal, Jorunn Løkvold, Hilly Sarre
Pukujen ompeluKaren Inga Buljo Oskal, Ann Mari Sara
Tuottajat: Maiken Garder, Magnus Nordberg.

Esityksen nimi on peräisin Nillas Holmbergin, Outi Pieskin ja Jenni Laitin teoksesta Rájácummá / Kiss from the border

Yhteistyökumppanit: Davvi Centre For Performing Arts, The Sámi National Theatre Beaivváš
Yhteistuottajat: Artic Arts Festival, Norrlandsoperan
Tuotantotuki: Sámediggi, Norsk Kulturråd, Nordisk Kulturkontakt, Fond For Lyd Og Bilde, Dáiddafoanda, Sámiráđđi,
Spenn
Kehitystuki: Troms og finnmark fylkeskommune, Norsk Kulturråd

Videodokumentaatio ja valokuvat: Antero Hein / Hein Creations

Ensi-ilta: June 19 & 20, 2021, Festspillene i Nord- Norge / Arctic Arts Festival, Hovedscenen / Main stage, Harstad kulturhus

Vierailua tukee: Norjan Suomen suurlähetystö