Tanssitaiteilija Ervi Sirénillä on ollut erityisen laaja vaikutus suomalaisen tanssitaiteen kehityksessä. Hän on toiminut opettajana Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitoksella  parinkymmenen vuoden ajan, viimeksi tanssijantyön professorina kymmenen vuotta. Näin Sirénin persoonallinen kehonviisaus on siirtynyt valtaosalle tanssin ammattilaisaktiiveista.

Nyt, 60-vuotta täytettyään Ervi Sirén on uudistumisen ja uuden löytämisen ovella. Hän on jälleen astunut tanssin kentälle vapaaksi taiteilijaksi. Koreografina Sirénille on tärkeintä erilaisten tanssijapersoonien kanssa työskentely. Odotetussa uutuusteoksessa Viita esiintyykin vaikuttava ensemble persoonallisia ja taidokkaita naistanssijoita.

“Sana ‘viita’ tuo minulle mieleen naiseuden, naisen yhteyden luontoon ja kyvyn uudistua aina uudestaan. Viita voi olla jotain villiä, odottamatonta, lempeyttä, salaperäisyyttä, hiljaisuutta, iloa, naurua ja vapautta. Viita voi olla myös se sisäinen shamaani, tietäjä, mikä meillä kaikilla on sisällämme ja minkä voimme ottaa käyttöömme niin halutessamme. Tässä työssä minua kiehtovat nämä erilaiset naiset ja se voima, mikä tekee heidät juuri siksi, mitä he ovat.”
Ervi Sirén

"Nykytanssin konkarin Ervi Sirénin uutuuskoreografia Viita tuntuu luotaavan ihmismielen kerroksellista rakennetta. Miten muisti toimii ja miten mielikuvat muistiin sijoittuvat, siinä teoksen keskeisiä teemoja. Samalla se tulee sivunneeksi myös luomisprosessin mekanismeja... Tila täyttyy tanssituista linjoista, kaarista ja väittämistä, tai pikemminkin mielenjuolahduksista. Teos luottaa katsojaa eikä selitä itseään puhki... Tanssijakaarti on kauttaaltaan erinomainen ja se on sisäistänyt Sirénin tyylin pakottomuuden." (Jukka O. Miettinen, Helsingin Sanomat 20.9.2008) 

"Det är rentav fascinerande att Följa med hur små incitament som en återhållen handklappning, ett intensivit stampande eller ett cirkulerande bäcken gradvis och koncentrerat växer ut till intrikata, energiskt flödande och intentionella rörelser. Det skapar kontinuerligt symbolik och betydelser vilket kittlar åskådarens fantasi. Denna saftiga studie i La vie boheme med tillhörande nostalgisk förkrigstidsmusik och andra fantasieggande ljudlandskap blir via dansarnas starka tolkning en upplevelse som stannar i minnet." (Jan-Peter Kaiku, Hufvudstadsbladet 20.9.2008)

"Viita on esitys, joka jollakin määrittelemättömällä tavalla onnistuu, muotisanaa käyttääkseni, voimaannuttamaan katsojansa. Kaikkeen näkemäänsä ei välttämättä pääse tietoisella tasolla sisälle, mutta se ei mitenkään häiritse. Esityksen jälkitunnelmaksi jää lämmin ja lempeä, mutta ytimeltään vahva ja voimakas energia, jonka piiriin Viita on katsojansa sulkenut." (Annikki Alku, Uutispäivä Demari 23.9.2008)

Koreografia Ervi Sirén
Tanssijat Jonna Eiskonen, Anne Hiekkaranta, Vera Nevanlinna, Tuovi Rantanen, Katri Soini, Liisa Ylä-Outinen, Terhi Vaimala
Puvustus ja lavastus Cris af Enehielm
Valosuunnittelu Tarja Ervasti
Äänisuunnittelu Aake Otsala
Tuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskus ja Ervi Sirén