Zodiak Laboratory on Zodiakin residenssikonsepti. Koreografi Karoliina Loimaala työskentelee residenssissä työryhmineen uuden teoksensa Oilscapes parissa.

Oilscapes

Millainen olisi öljyyn peittynyt maailma? Siis siinä kylpevä, märkä, liukas? Millainen olisi ”öljekti””oilject” – öljystä koostunut tai siitä radikaalisti muovautunut, siihen rakastunut subjekti – öljyn ja ihmisen hybridi?

”Työstämme Zodiak Laboratorio -residenssiperiodilla kuviteltua (ja ehkä ei niinkään) tilannetta, jossa maailma on hautautunut öljyyn. Minkälaisia ruumiillisia tiloja, olemisia, tuntemuksia ihmisruumis käy läpi antautuessaan affektiivissensoriaalisesti öljyn vaikutukselle?

Olen ajatellut öljyyn liittyviä uutisia, sotia, petropolitiikkaa, kaupankäyntiä, arkisuutta, mystisyyttä, vallan kahvan potentiaalia, loputonta korruptiota ja isoja herroja. Miten olemme tai voimmekaan olla ruumiillisemotionaalisesti kytkettyinä tummaan, valuvaan, paksuun ja räjähdysherkkään aineeseen, joka on miljardien vuosien saatossa kehittynyt - jota päräyttelemme ilmaan?

Työskentelemme öljyn materiaalisuuksien ohjaamina. Etsimme öljymaailman viritystä sekä sitä asuttavia ruumiillisia olemisen tapoja, joissa konkreettiset teot ja faskiakalvoja avaavat meditatiiviset praktiikat törmäävät intensiivisesti materian kanssa. Kysymme runollisesti aseteltuja ja suoria kysymyksiä. Työskentelemme kehossa asustavien skaalailtavien jännitystilojen ja muodonmuutosten kanssa, sekä valuvan nesteisen ja erittäin kovan vastakohtaisuuksien välillä.

Olen vaikuttunut kysymyksestä ”Mitä jos teatteritila on jossain vaiheessa ainoa paikka, missä voimme kohdata luontoa?” (Mette Ingvartsen), yhtä lailla kuin ajatuksesta ”The environment enters into the nature of each thing” (A. N. Whitehead). Teosprosessi vaeltelee näiden ajatusten kajossa pohdiskellessamme, voiko esityksen tila olla sekä dystopia, että utopia öljymaailmasta, lopun alun oodi?”