Sivuaskel-festivaali 2021 on kutsunut eri taustaisia tanssitaiteilijoita keskinäisiin vuoropuheluihin. Nämä taiteilijadialogit julkaistaan Sivuaskel-festivaalin alussa Zodiakin verkkosivuilla ja ne jäävät katsottavaksi festivaalin jälkeen viikon ajaksi.

Olemme halunneet tarjota tanssitaiteilijoille paikan kollegiaalisiin kohtaamisiin ja vertaiskeskusteluihin kullekin tärkeistä asioista.

Tämä aika on ollut vaativaa ja eri tavoin rankkaa kaikille, mutta erityisesti esittävän taiteen ja eläviin kohtaamisiin perustuvien taiteiden alalla. Halusimme virittää keskusteluita palaamalla taiteen tekemisen, kokemisen ja rakastamisen ytimeen. Erityisesti nyt kun maailma ympärillä on sekasortoinen ja monin tavoin epävarmuuden tilassa. Sumussa.

Kysyimme keskusteluihin osallistuvilta taiteilijoilta muun muassa seuraavia asioita:

  • Miksi teen sitä mitä teen?
  • Mikä on se juurisyy ja ydin, jonka vuoksi toimin taiteilijana, ja nimenomaan tanssitaiteilijana?
  • Entä mitä ovat ne ajassa tai ympärilläni vaikuttavat hankaukset, joiden kipinä on suunnannut omaa taiteellista toimintaani nyt tai jo aiemmin urani aikana?
  • Mitä kohti olen kulkenut, ja mitä kohti hakeudun tanssitaiteilijana tällä hetkellä ja tässä ajassa?

Keskustelut julkaistaan to 4.2. ja ne ovat katsottavissa 21.2. saakka.

Meg Stuart ja Maija Hirvanen

Meg Stuart

Meg Stuart on amerikkalainen koreografi ja tanssija, joka on työskennellyt Berliinissä vuodesta 2005 alkaen. Hän on toteuttanut oman, Brysselissä perustetun ryhmänsä Damaged Goodsin kanssa yli 30 tuotantoa. Niiden joukossa on niin sooloteoksia kuin suuren mittaluokan tanssiteoksia, paikkasidonnaisia teoksia ja improvisaatioprojekteja.

Stuart pyrkii luomaan uuden ilmaisukielen jokaiseen teokseensa. Hän tekee yhteistyötä eri alojen taiteilijoiden kanssa ja tasapainottelee tanssin ja teatterin välisellä jännitteellä. Hänen työnsä keskiössä on ajatus epävarmasta kehosta; kehosta, joka on haavoittuvainen ja itseensä reagoiva. Se rinnastuu jatkuvasti muuntuvaan identiteettiin ja määrittää itseään jatkuvasti etsiessään uusia presentaation konteksteja ja uusia alueita tanssille. Meg Stuart on palkittu useasti taiteestaan ja praktiikastaan, muun muassa Bessie-palkinnolla New Yorkissa 2008 ja Konrad-Wolf-Preis-palkinnolla 2012. Vuonna 2018 Venetsian Biennaali palkitsi Stuartin elämäntyön Kultaisella leijonalla tanssin kategoriassa (Golden Lion for Lifetime Achievement in the category of dance).

Meg Stuart/Damaged Goods tekee parhaillaan yhteistyötä Kaaitheaterin (Bryssel) and HAU Hebbel am Uferin (Berliini) kanssa.

www.damagedgoods.be

Maija Hirvanen

Maija Hirvanen on helsinkiläinen koreografi ja esitysten tekijä. Hänen töitään on esitetty Suomessa ja kansainvälisesti keskeisillä näyttämöillä ja festivaaleilla, mm. Kiasmassa, Zodiak - Uuden tanssin keskuksen ohjelmassa, Baltic Circle -festivaalin, Liikkeellä Marraskuussa -festivaalin ja Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmassa Helsingissä, Tanz im August -festivaalilla/Hebbel am Uferissa Berliinissä, ImpulsTanz -festivaalilla Wienissä, Sadler’s Wells/Lilian Baylis Studiossa Lontoossa, SPRING -festivaalilla Utrechtissa, Melkwegissa Amsterdamissa, Seoul Performing Arts -festivaalilla Etelä-Koreassa, Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis -festivaalilla Pariisissa ja Dansens Husissa Tukholmassa. 

Hirvanen on kiinnostunut mm. taiteen ja erilaisten uskomusjärjestelmien välisistä suhteista, yhteistyön prosesseista kulttuurissa ja esityksestä yhteisöllisenä muistina. Muutamien viimeisten vuosien aikana Maija on keskittynyt työskentelemään “more-than-human” -maailmankuvan ja praktiikoiden sekä niiden näyttämöllisten manifestaatioiden kautta. Hirvasen viimeisimpiä töitä ja yhteistöitä ovat mm. koreografinen esitysluento Taide ja Rakkaus (2017) ja näyttämöteokset Magic and Despair (2019) ja Life as we know it (2020). Parhaillaan Hirvanen on luomassa Meshworkia, spekulatiivisten ja fyysisten koreografisten ehdotusten teossarjaa, jonka ytimessä ovat asioiden väliset yhteydet ja verkostot.

http://www.hirvanen.net