Sivuaskel-festivaali 2021 on kutsunut eri taustaisia tanssitaiteilijoita keskinäisiin vuoropuheluihin. Nämä taiteilijadialogit julkaistaan Sivuaskel-festivaalin alussa Zodiakin verkkosivuilla ja ne jäävät katsottavaksi festivaalin jälkeen viikon ajaksi.

Olemme halunneet tarjota tanssitaiteilijoille paikan kollegiaalisiin kohtaamisiin ja vertaiskeskusteluihin kullekin tärkeistä asioista.

Tämä aika on ollut vaativaa ja eri tavoin rankkaa kaikille, mutta erityisesti esittävän taiteen ja eläviin kohtaamisiin perustuvien taiteiden alalla. Halusimme virittää keskusteluita palaamalla taiteen tekemisen, kokemisen ja rakastamisen ytimeen. Erityisesti nyt kun maailma ympärillä on sekasortoinen ja monin tavoin epävarmuuden tilassa. Sumussa.

Kysyimme keskusteluihin osallistuvilta taiteilijoilta muun muassa seuraavia asioita:

  • Miksi teen sitä mitä teen?
  • Mikä on se juurisyy ja ydin, jonka vuoksi toimin taiteilijana, ja nimenomaan tanssitaiteilijana?
  • Entä mitä ovat ne ajassa tai ympärilläni vaikuttavat hankaukset, joiden kipinä on suunnannut omaa taiteellista toimintaani nyt tai jo aiemmin urani aikana?
  • Mitä kohti olen kulkenut, ja mitä kohti hakeudun tanssitaiteilijana tällä hetkellä ja tässä ajassa?

Keskustelut julkaistaan to 4.2. ja ne ovat katsottavissa 21.2. saakka.

Mikko Niemistö ja Lau Lukkarila

Mikko Niemistö

Mikko Niemistö on koreografi, esitystaiteilija ja kuraattori, joka työskentelee Helsingissä ja ulkomailla. Hän on toteuttanut sekä sooloteoksia että monialaisia kokonaisuuksia, joissa eri taiteenlajit käyvät vuoropuhelua. Mikko on koulutukseltaan Master of Fine Arts in Choreography (Dans och circushögskolan / New Performative Practices -maisteriohjelma, Tukholma, 2017).

Teoksissaan Mikko tutkii ihmiskehon suhdetta ympäristöönsä: tiedostamattomia ja tiedostettuja ruumiillisia yhteyksiä yhteiskunnan rakenteisiin. Häntä kiinnostavat erityisesti hiljainen kehollinen tieto, ruumiin ja mielen taustakohina sekä kehomuistojen kasaumat. Tällä hetkellä hänen työskentelynsä keskittyy asioihin, jotka sijoittuvat arkitodellisuuden katvealueille, kuten unen, protestin ja digitaalisen maailman tiloihin.

www.mikkoniemisto.com

Lau Lukkarila

Lau Lukkarila on Oulussa syntynyt koreografi ja esiintyjä. Hän opiskeli vuosina 2008–2013 teatteria, näyttelemistä, nykytanssia, äänityöskentelyä ja esitystä Suomessa ja Espanjassa.

Lau on kiinnostunut tunteellisen kehon käsitteestä ja sentimentaalisuudesta, jolla on kumouksellinen intentio.

Lau on työskennellyt vuodesta 2016 alkaen Wienistä käsin. Hänelle on myönnetty Itävallan Liittokanslerin toimiston START-stipendi, sekä ImpulsTanz-festivaalin danceWEB-stipendi. Vuonna 2019 Lau esitti sooloteoksen Trouble Rakete-festivaalilla Tanzquartier Wienissä ja julkaisi internet EP:n nimeltä Super Like. Vuonna 2020 hänen teoksensa NYXXX kantaesitettiin imagetanz-festivaalilla brut Wienissä. Saman vuonna hän julkaisi internet EP:n HUFKLANG. Vuosina 2020–2022 Lau on osa teatterin ja tanssin tuotantoalustaa Freischwimmeniä.

Lau on työskennellyt mm. seuraavien koreografien tai ryhmien kanssa: Keith Hennessy (US) & Peaches (US/DE), Marta Navaridas (ES/AT), Veza Fernández (ES/AT), Karin Pauer (AT), Mzamo Nodlwana (SA/AT), Costas Kekis (GR/AT), Michael Turinsky (AT), Manuel Riegler (AT), Berivan Sayici (AT), Franziska Kabisch (DE/AT), Magdalena Fischer (AT), Alison Kopit (US), Be Hope Heintzman (CA), Kaaos Company (FI) ja Todellisuuden tutkimuskeskus (FI).

www.laulukkarila.com