Vuosirenkaat-harjoitukset; Virva Talonen, Riikka Räsänen, Marjo Kuusela

Kuva: Vera Nevanlinna. Kuvassa: Virva Talonen (takana), Riikka Räsänen, Marjo Kuusela.


Koreografi Virva Talosen Vuosirenkaat saa ensi-iltansa Pannuhallissa 26.4. Maaliskuussa harjoitussalissa teoksen kimpussa ovat tanssijat Marjo Kuusela, Unna Kitti, Arja Raatikainen, sekä Riikka Räsänen. Teoksessa tanssii lisäksi Heidi Masalin.

Meneillään on improvisaation kautta toteutettu harjoitus, jossa tanssijat puhuvat siansaksaa liikkuessaan vimmatusti ympäri salia.

“Puhe on teoksessa keskeisessä osassa. Käytämme keskusteluja myös paljon teoksen harjoitusprosessissa”, Talonen sanoo.

Teos luo puheen ja liikkeen kautta tilanteita, jotka syntyvät vallitsevasta hetkestä. Henkilökohtaista ja yleistä nivouttava teos tuo katsojan eteen historiaa, joka kirjoittautuu joka hetki uudelleen.

 “Olemme käyttäneet hyväksemme tanssijoiden omia tarinoita ja muistoja. Tarinat tosin muokkaantuvat, eikä niitä välttämättä esitetä niiden kohteen suulla, mutta pohjana on myös oikeita tapahtumia.”

Vuosirenkaat-harjoitukset, Unna Kitti

Kuva: Vera Nevanlinna. Kuvassa: Unna Kitti.


Harjoituksissa Unna Kitti kertoo parhaillaan muistoaan ensimmäisestä kissastaan sekä harvinaislaatuisesta suhteestaan eläimiin.  

Teoksessa pohditaan tiettyyn ikään, elämänvaiheeseen ja hetkeen linkittyviä tapahtumia.  Läsnä ovat myös sukupolvien avainkokemukset: millaisia tunteita eri-ikäisillä herättää esimerkiksi Marimekon verhot, kurahousut tai kylmä sota?

Harjoitussalin lattialla on monen A4:n aikajana, jossa eri vuosilukujen kohdalle on kirjoitettu jokaisen tanssijan muistoja ja hetkiä kyseiseltä vuodelta. 60-vuotias muistaa tapahtumat eri lailla kuin 20-vuotias – viisi eri-ikäistä naista, viisi tarinaa