Anna Cadian uusin näyttämöteos Ars Erotica saa ensi-iltansa Zodiak Stagella 18. syyskuuta. Kysyimme Annalta esityksen taustoista.

 

1. Aloitetaan klassikolla: mistä teos on saanut alkusysäyksensä?

Alku saattoi olla se, kun jäin joskus kauan aikaa sitten katsomaan repeatilla videota Annie Lennoxin ja David Bowien Under Pressure -duetosta Freddie Mercuryn muistokonsertissa. Tai se saattoi olla myös jokin muukin hetki. On hirvittävän tyydyttävää määritellä asioiden alkuja, keskikohtia ja loppuja, mutta todellisuus on yleensä aika kaukana mistään ylevästä. Että siinä mielessä tämän teoksen alkuhetki voi yhtä hyvin olla myös sen keskikohta, mutta sehän ei tietenkään ole sellaista, mitä kukaan tiedottaja haluaa teoksesta tiedottaa. Että eikö se taiteilija nyt vaan voi sanoa, että näin unen ja siitä se sitten lähti. Voihan se taiteilija senkin sanoa, koska periaatteessa taiteilija voi sanoa mitä vaan. Koska taide on semmoista. Se on yhtä lailla alkuja ja keskikohtia vailla loppuja tai sitten se voi olla se David Bowien musavideo. 


2. Sanotte ennakkotekstissä, että teos kysyy miten seksuaalisuuden voisi näyttämöllistää. Onko kysymykseen löytynyt jo vastauksia?

Seksuaalisuus on aiheena semmoinen, olen oppinut, että eihän sitä voi mihinkään yhteen lauseeseen tai teokseen tyhjentää. Näyttämö on ajattelun ja toiminnan paikkana siitä erityinen, että sen kielioppi perustuu juuri tuohon, eli merkitysten tyhjentymättömyyteen. Me ei käsitellä seksuaalisuutta seksin tai sukupuolen kautta, vaan ollaan yritetty etsiä erilaisia laatuja, tunteita, tunteettomuuksia ja näyttämökuvia, jotka antaisi meille jonkinlaisen mahdollisuuden ymmärtää minkä kanssa ollaan tekemisissä. 


3. Miten kuvailisit tulevan esityksen tyylilajia? Ja miksi?

Esityksen tyylilaji on arki ja vaara. 


4. Kehu lopuksi työryhmä :-) 

Tän teoksen työryhmä on tullut yhteen harvinaisen intuition avustamana. En valitettavasti nähnyt unta tästäkään asiasta. Mutta intuitiolla eittämättä on enemmän tekemistä tässä kohtaa kuin sattumalla. Ja juuri siitä syystä eikä oikeastaan mistään muusta, tämä teos on yhtä aikaa kuva sitä tekevistä ihmisistä kuin se on aiheesta, jonka joku on sille joskus antanut.

Ars Erotica Zodiak Stagella 18.9.–2.10.2019. Liput ennakkoon Tiketistä.