Dance Atelier Reykjavik 9.11.–23.11.2015

Kuva: Jack Webb
Kuva: Jack Webb

Olin syksyllä 2015 yhteensä neljä viikkoa ICE HOT -hankkeen mahdollistamissa residensseissä. Residenssipartnerit olivat: Zodiak – Uuden tanssin keskus (Suomi), Dance Base (Skotlanti) ja Dance Atelier (Islanti). Olin ensin syyskuussa Skotlannissa Dance Basessa ja marraskuussa Islannissa Dance Atelierissa. Tämä residenssi oli ensimmäinen kokeilu näiden kolmen maan välillä, ja saa toivottavasti jatkoa tulevaisuudessa.

Islannissa työskentelin yksin ensimmäisen viikon ajan tulevan teokseni Licking Things (työnimi) parissa, joka tulee ensi-iltaan Zodiakissa 9.11.2016. Työskentelin vuonna 2010 perustetussa Dance Atelierissa, joka toimii harjoitustilana eri ikäisille koreografeille Islannissa.

Tämä oli toinen residenssini teoksen parissa, joten työskentelyn aloittaminen oli helppoa. Mutta vaikka mieli oli orientoitunut työskentelyyn, niin olin kirjaimellisesti ilman ääntäni residenssin alkupäivinä. Päätin viettää ensimmäisen residenssipäivän asunnossa parantuakseni. Tämä päivä osoittautui pettymyksestä huolimatta kuitenkin erittäin tärkeäksi: minulla oli aikaa olla, lukea ja ajatella rauhassa. Tämä oli jälleen kerran opetus siitä, että asiat eivät synny pakottamalla, vaan täytyy olla aikaa leikkiä ajatuksilla ja vain olla, jotta jotain uutta voi syntyä.

Kuva: Sari Palmgren
Kuva: Sari Palmgren

Toisella viikolla työskentelin yhdessä skotlantilaisen koreografin Jack Webbin ja islantilaisen koreografin Katrín Gunnarsdóttirin kanssa. Residenssin alkuperäinen ajatus oli, että koreografit olisivat ensin residenssissä yksin näissä kolmessa maassa, ja sitten kokoontuisimme yhteen. Aikataulusyistä muut koreografit eivät kuitenkaan olleet tällä kertaa residenssissä Suomessa.  

Ensimmäisenä yhteisenä residenssipäivänä tapasimme toisemme yhdessä residenssijärjestäjän Ólöf Ingólfsdóttirin kanssa. Käytimme ensimmäisen päivän tutustuaksemme toisiimme ja ymmärtääksemme miten ja mistä lähtökohdista toimimme. Päivän lopuksi päätimme kuinka työskentelemme viikon aikana. Päätimme, että jokainen voi työskennellä itsenäisesti/käydä aamutunneilla ym. aamulla, mutta lounasajan jälkeen jokaisella koreografilla oli oma päivänsä käytettäväksi itselleen hyödyllisellä tavalla yhdessä muiden koreografien kanssa. Jokainen koreografi oli valmis toimimaan esiintyjänä toisille koreografeille tarpeen vaatiessa. Päätimme myös ettemme puhu päiväsaikaan rahasta tai resurssipulasta.

Oli kiinnostavaa tehdä konkreettisesti toisten liiketehtäviä ja myös työskennellä oman teokseni liikekielen parissa tanssijoiden kanssa, joiden en ole nähnyt aiemmin liikkuvan.  

Residenssin päätteeksi pidimme loppukeskustelun kuumavesialtaassa ja kävimme syömässä. Residenssijakso oli hyvin onnistunut ja siihen vaikutti mielestäni se, että tutustuimme rauhassa toistemme työtapoihin ja sovimme säännöt kuinka toimimme. Residenssin kanssa samaan aikaan käynnissä oli Reykjavikin tanssifestivaali, joten näin muutamia esityksiä ja olin myös Nadja Hjortonin (SWE) ja Mette Edvardsenin (NO) työpajoissa.

Tämä residenssiaika oli enemmän kuin oman työni syventämistä: se oli perspektiivin laajentumista, inspiroitumista, jakamista ja tutustumista uusiin ihmisiin.

Paljon kiitoksia residenssijärjestäjille sekä Jackille että Katrínille mahdollisuuksista ja mahtavista kokemuksista!

Sari Palmgren

www.saripalmgren.com
https://www.facebook.com/saripalmgrenco/?fref=ts

Kuva: Sari Palmgren
Kuva: Sari Palmgren