Sari Palmgren

Sari Palmgren, photo Jukka Peltola

Työskentelin residenssissä uuden teokseni Licking Things (työnimi) parissa Skotlannissa/Edinburghissa Dance Basessa. Dance Base on Skotlannin kansallinen tanssin keskus, joka järjestää esityksiä, festivaaleja, päivittäisiä tanssitunteja ja residenssejä.

Teos jonka parissa työskentelin, saa ensi-iltansa Zodiakissa marraskuussa 2016. Teos on kvartetto kahdelle tanssijalle ja kahdelle muusikolle. Olemme työskennelleet työryhmän (Mikko Perkola, Tuomas Norvio, Saara Töyrylä ja Jukka Huitila) kanssa syksystä 2014 alkaen ajoittain, aina kun meillä on ollut aikaa. Teoksen tekotapa on ollut itselleni uudenlainen, se on muodostunut suoraan liikkeen ja musiikin kautta yhdessä työryhmän kanssa, kun aiemmin olen yleensä yksin suunnitellut ja kirjoittanut teoksesta etukäteen ennen harjoitusten alkua.

Meillä oli ensimmäinen demo Korkeasaaressa Karhulinnassa Grey Cubes -festivaalilla 4.9.2015.  Työryhmän kesken olemme työskennelleet yhdessä eri tavoin tanssia ja musiikkia yhdistäen, ja harjoituksemme ovat olleet ikään kuin nykytaidejameja. Kun tulin Skotlantiin olin siis alkuun hieman yksin isossa salissa.

Olen aiemmin tehnyt paljon soolotyöskentelyä ja nauttinut siitä. Ensimmäisellä viikolla muistelin, että miten se yksintyöskentely nyt menikään. Oli myös haastavaa päästä irti yhdessä työryhmän kanssa jo tehdystä työstä. Yhdessä tekemämme työ oli ollut vuoropuhelua musiikin ja toisen tanssijan kanssa. Nyt minulla oli vain vuoropuhelu itseni kanssa. Yritin luottaa työskentelyyn, ja seuraavalla viikolla asiat ikään kuin loksahtivatkin paikoilleen.

Sari Palmgren

Toisella viikolla asiat alkoivat itää itsestään ja syntyä helpommin. Yhtenä päivänä Morag Deyes, Dance Basen taiteellinen johtaja, oli katsomassa harjoituksiani. Oli hienoa saada palautetta ulkopuoliselta henkilöltä, joka osaa hyvin artikuloida näkemäänsä sanoiksi.

Residenssin aikana pidin kaksi aamutuntia tanssin ammattilaisille ja demon residenssini lopuksi. Residenssini aikana näin muutamia muita demoja ja kävin pilates- ja nykytanssitunneilla. Tämä oli hyvä tapa tutustua erilaisiin taiteilijoihin ja ihmisiin Edinburghissa. Dance Basen käytävillä ja studioissa on jatkuvasti erilaisia ja eri ikäisiä ihmisiä. Olin myös samalla aamutunnilla PRIME-ryhmän kanssa, jotka tulivat myös katsomaan demoani. PRIME on Skotlannin ensimmäinen puoliammattilaistanssiryhmä yli 60-vuotiaille. Muun muassa heidän kanssaan vaihdoin paljon ajatuksia tanssitaiteesta.

Edinburghissa on paljon historiaa ympärillä. Joka aamu kun kävelin studiolle oli kuin olisin kävellyt satuun tai maalaukseen. Ympäristön muutos, uusien ihmisten tapaaminen ja uuden energian kohtaaminen on tärkeää taiteen tekemiselle. Residenssi antoi myös tilaa pohtia missä menen taiteilijana. Siitä on jonkin aikaa kun viimeksi olen ollut yksin studiossa, joten nyt oli mahtavaa antaa aikaa ajatuksille, liikkeelle, ja pohtia: mitä olen todella tekemässä?

Sari Palmgren oli residenssissä Edinburghissa, Skotlannissa Dance Base -tanssikeskuksessa 26.9–11.10.2015.

Kuvat: Jukka Peltola, Sari Palmgren

Edinburgh, photo Sari Palmgren