Kolmatta kertaa järjestettävä Paikallismaisemia-festivaali tarjoaa 16.–21.9. laajan kattauksen kulttuuria Koillis-Helsingissä Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa.

Festivaalin aikana alueella voi nauttia muun muassa teatterista, tanssista, musiikista ja lyhytelokuvista sekä törmätä runouteen ja kuvataiteeseen mitä yllättävimmissä paikoissa. Paikallismaisemia-festivaali myös kutsuu paikallisia osallistumaan ja esiintymään itse.

Festivaali kuuluu Valokeilassa Koillinen -hankkeeseen, joka on Helsingin Kaupunginteatterin, Zodiak-Uuden tanssin keskuksen, Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja Teatteri Tuikkeen yhteinen kolmivuotinen Helsingin mallin mukainen hanke. Sen tehtävänä on lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa Koillis-Helsingin alueella vuosina 2019-2021. 

Lyhytelokuvia pimenevään syysiltaan

Festivaalilla nähdään yhteisillassa kahden uuden lyhytelokuvan maailmanensi-illat. Elokuvissa pääosassa ovat koillishelsinkiläiset itse. 

Missä täällä tanssitaan? on dokumentaarinen lyhytelokuva, joka tuo esille burleski-, nyky- ja kansantanssin harrastajien suhdetta tanssiin sekä käsittelee tanssiharrastuksen vaikutuksia käsityksiin itsestä ja maailmasta. Elokuva on kuvattu Siltamäessä ja sen esiintyjistä moni harrastaa tanssia paikallisissa ryhmissä. Tuotanto Zodiak - Uuden tanssin keskus, Zone2Pictures ja Pohjois-Helsingin Bändikoulu.

Lauloit juuri -lyhytelokuva on viidentoista minuutin mittainen lyyrinen läpileikkaus yhdeksäntoista koillishelsinkiläisen elämästä – kivusta ja toipumisesta, rauhasta ja läsnäolosta. Elokuvan käsikirjoitusmateriaali on syntynyt keväällä 2021 pidetyissä etätyöpajoissa ja elokuva on kuvattu eri puolilla Koillis-Helsinkiä osallistujille merkityksellisissä paikoissa. Toteuttajina toimivat Helsingin Kaupunginteatterin ja Pohjois-Helsingin bändikoulun hanketaiteilijat. 

Teatteria kaikille aisteille ja kaiken ikäisille

Teatteri Tuikkeen aistiteatteriryhmän teos Aistikahvila on syntynyt ryhmän ideoiden ja ajatusten pohjalta. Aistikahvila on mielentila, muistojen, tunteiden ja erilaisten maailmojen kohtauspaikka, joka voi viedä sinut sinne mihin et tiennyt edes kaipaavasi. Aistikahvilan lisäksi Teatteri Tuike kutsuu yleisön myös kuuntelemaan Tapanilan ja lähialueiden asukkaiden kanssa tuotettuja kuunnelmia ja ääniteoksia Siansaksasta Siltamäkeen ja muita kuunnelmia -ääniteosten & kuunnelmien iltaan.

Helsingin Kaupunginteatterin ja Pohjois-Helsingin Bändikoulun Olipa kerran lapsi -lastenteatteriesitys perustuu materiaaleihin, jotka on kerätty koillishelsinkiläisille päiväkotilapsille pidetyissä teatteri-, sadutus- ja musiikkityöpajoissa keväällä 2019. Materiaaleista syntynyt esitys tutkii mitä ilahduttavinta aihetta: lapsen elämää. Nyt esitys nähdään uudelleen osana Paikallismaisemia-festivaalia. Työryhmässä ovat Kaupunginteatterin hanketaiteilijat. Projektiin osallistuivat päiväkodit Kumina, Minttu, Pentinkulman ja Vaskiniitty.

Koillisesta koilliseen osallistaa paikallisia monipuolisesti

Zodiak – Uuden tanssin keskus on kutsunut Valokeilassa Koillinen -hankkeen puitteissa koillishelsinkiläisiä toteuttamaan itselle tärkeitä taidetekoja. Koillisesta koilliseen -osaprojektissa on mukana paikallisia osallistujia jotka ovat kevään 2021 aikana tutustuneet erilaisiin taidemenetelmiin ja -muotoihin Zodiakin hanketaiteilijan vetämissä työpajoissa. Nämä monitaiteelliset teokset ja tapahtumat ovat myös osana Paikallismaisemien festivaaliohjelmaa ja niiden toteuttamisessa ovat mukana myös muut Valokeilassa koillinen -hankkeen toimijat.

Projektin myötä Tapulikaupungissa Maatullinaukiolle nousee runo- ja neulegraffiti-installaatio kahden teoksen voimin: teokset Tapuli Tanssii, Runoilee ja Soi sekä Koillisen Kirjo elävöittävät aukiota ja Tapulikaupungin ympäristöä festivaalin ajan. Tapuli Tanssii, Runoilee ja Soi tuo tilaan paikallisen runoilijan tapuliaijeista runoutta. Kollektiivisesti koillishelsinkiläisten kesken toteutettava Koillisen kirjo on tekstiilliteos joka koostuu lähes tuhannesta paikallisten virkkaamasta “isoäidinneliöstä” ja värikkäistä neulegraffiteista.

Tapulin Seurakuntatalo saa julkisivuunsa paikallisten päiväkotilasten kanssa yhdessä toteutetun tekstiilitaideteoksen Metsäretki jonka innoittajana toimii luonto- ja taidetyöpaja.

Elävää musiikkia aikuisempaan makuun tarjoilee Töyrynummella järjestettävä Elävänä Yrttimaalla - pieni paikallinen pihakonsertti. Musiikkia ja muuta esittävää taidetta on luvassa myös koko perheelle suunnatussa Open Stage -tapahtumassa Puistolassa. Piknik-henkinen Fastarit-tapahtuma kannustaa paikallisia esiintymään toisilleen matalalla kynnyksellä. Fastareiden ohjelmassa on mm. miimiesitys Korona Kanssamme, jossa yleisö pääsee vaikuttamaan esityksen kulkuun.

Tapanilan alueella nähtävä I remember when… on esitysidea, joka yhdistää tarinankerrontaa ja tanssia. Esitykseen on kerätty maahanmuuttajataustaisten henkilöiden tarinoita ja ensikokemuksia Suomesta ja ne punotaan yhteen liikkeen ja tanssin avulla.

Toisen kengissä on monisyinen, esityksen kaltainen tapahtuma, jossa tutkitaan erityisesti liikkeen kautta, millaista on asettua toisen ihmisen asemaan. Tapahtumapaikka on Suutarilassa Siltamäen kaakkoispuolella sijaitseva Lestimäki, joka tunnetaan perimätiedon mukaan vanhana mestauspaikkana. 

Koko festivaalin aloittaa torstaina 16.9. yhteinen avajaiskulkue joka lähtee Tapulikaupungin Maatullinaukiolta ja etenee Lestimälle Siltamäkeen.

Kaikki Paikallismaisemia-festivaalin tapahtumat ovat ikärajattomia ja ilmaisia. Osaan tapahtumista saattaa mahtua rajallinen määrä katsojia kerrallaan. Säävaraus sekä koronarajoitukset otetaan huomioon tapahtumissa. 

Tarkka festivaaliohjelma esityspaikkoineen julkaistaan hankkeen sivuilla elokuun aikana www.valokeilassakoillinen.fi.

Facebook: valokeilassakoillinen
Instagram: @valokeilassakoillinen

#paikallismaisemiafestivaali
#valokeilassakoillinen