Sivuaskel-festivaali 2011 tarjoaa mielenkiintoisia nykytanssiteoksia maailmalta, esittelee taidetanssin nykyisyyttä ja sen monia mahdollisuuksia. Tämän vuoden ulkomaiset taiteilijavieraat toimivat pääosin Keski-Euroopassa, mutta ovat jokainen rajanylittäjiä niin maantieteellisesti kuin myös taiteilijoina teostensa aiheissa ja toteuttamiskeinoissa. Esiteltävät teokset ovat intensiivisiä katsomiskokemuksia, estetiikassaan ja muodossaan pitkälle vietyjä, omassa olemisen tavassaan ja aiheen käsittelyssään tinkimättömiä. Niissä näkyy tekijöiden omaehtoinen ja rohkea lähestymistapa.

 


SIVUASKEL-FESTIVAALI 5.–13.2.2011

thehost.jpg

Festivaalin kotisivut löydät osoitteesta: www.sivuaskel.fi .

Sivuaskel-festivaalin ohjelmistoa koostaessaan taiteellinen työryhmä oli runsaan ja monimuotoisen esitystarjonnan äärellä; tanssin olemisen mahdollisuudet ovat nykyään lähes rajattomat. Samalla keinojen moninaisuus nostaa teosten sisällöt ja aiheet rikkaalla tavalla keskiöön ja saattaa esiin myös teosten yhteiskunnallisen ulottuvuuden, joissakin selkeämmin ja joissakin hienovireisemmin.

Anne Jurenin ja Annie Dorsenin teos Magical käy hyvin suoraa dialogia feministisen performanssitaiteen kaanonin kanssa. Teoksessa keskeiseksi nousee poliittisen ulottuvuuden lisäksi tekojen ja tapahtumien kehollisuus todella voimallisena ja katsomon rajat ylittävänä kokemuksena.

Ula Sicklen Solid Gold on hienoviritteinen ja pelkistetty teos, joka piirtää tanssin oman historian kautta laajoja sosiaalis-yhteiskunnallisia kaaria. Nuoren kongolaistanssija Dinozordin kautta teoksessa nousee esiin myös riistetyn Kongon varsinainen luonnonvara, maan nuoriso.

Andros Zins-Brownen teoksessa The Host lähestytään ekokatastrofia. Esiintyjien puhutteleva fyysisyys, työnteolle omistettu keskittyneisyys ja koomisuuteen asti viety sinnikkyys luovat kuvaa paitsi ihmisen tanssista planeetan päällä, myös länsimaisesta miehisestä kulttuurista.

Thomas Lehmenin teos Lehmen lernt on runollinen tutkielma koko ihmiskuntaa yhdistävästä jatkuvasta oppimisprosessista; inhimillinen teos, jossa on hiljaista ja lämmintä huumoria meistä kaikista.

Vaes-Valkeapään yhteisteoksessa suljetaan silmät informaatiolta. Jokainen katsoja luo henkilökohtaisen, oman mielensä mukaisen teoksen pimeässä leväten ja kuunnellen kuinka ääni tekee tanssin.

Kotimaisuutta festivaalilla edustavat uudet tanssintekijät jotka esitellään kolmen teoksen yhteisillassa Signaaleja tulevaisuudesta. Jokavuotiseksi muuttunut Sivuaskel-festivaali pyrkii Zodiakin aiemman Z-in-motion -esitystapahtuman tavoin tarjoamaan esiintymistilaisuuksia myös uusille tanssintekijöille ja koreografeille. Yleisölle kolmen teoksen yhteisilta tarjoaa raikkaan ja tuoreen näkymän suomalaistanssin huomiseen.

Sivuaskel-festivaalille on aina ollut tunnusomaista lämminhenkinen ilmapiiri ja mahdollisuus esitysten lisäksi syventää omaa katsomiskokemusta luentojen ja keskustelujen kautta. Myös tämän vuoden Sivuaskel tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä nykytanssin äärelle monin eri tavoin; katsellen, kuunnellen, osallistuen, keskustellen.

Festivaalin runsas luento- ja keskustelusarja toteutetaan yhteistyössä Teatterikorkeakoulun esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen kanssa. Luennoitsijana ja esitysten jälkeisten keskustelutilaisuuksien vetäjänä vierailee Jeroen Fabius, Amsterdamin teatterikoulun taiteellinen johtaja. Kotimaisia luennoitsijoita ovat tanssitaiteen professori ja tohtori Kirsi Monni sekä esitystutkija ja tanssihistorioitsija Hanna Järvinen. Luennot ja keskustelut valottavat nykytanssin historiallisia juuria ja taustoja. Ne tarjoavat yleisölle työkaluja hahmottaa festivaalilla nähtäviä teoksia sekä ymmärtää niiden ja yleisemmin aikamme taidetanssin taustalla  olevia vaikutteita.

Tervetuloa osallistumaan Sivuaskel-festivaalille 2011!

Taiteellinen työryhmä:
Harri Kuorelahti, Jenni Koistinen, Eeva Muilu