Interkulttuurinen ja antirasistinen tapahtuma-alusta #StopHatredNow järjestetään jälleen virtuaalisesti 17.5.-21.5.2021. Tänä vuonna uutta diskurssia luovan tapahtuman teemana on Reshaping Horizons of Hope – Kohti toivon näkymiä. Tapahtuman ohjelma julkaistiin 21.4.2021.

Ohjelman toisena läpikulkevana teemana on se tosiasia, että asiat eivät muutu vain odottamalla. Kulttuuri- ja taidekenttä tarvitsee aktiivista toimijuutta ja kaikkien panosta, jotta se selviäisi kuluneen vuoden kriisistä. Tapahtuma painottaa tänä vuonna vastuun kysymyksiä ja kysyy, miten kukin omien voimavarojensa ja resurssiensa puitteissa voisi osallistua yhteisten tulevaisuuksien rakentamiseen.

Usean taide- ja kulttuuriorganisaation yhteistyönä toteuttama tapahtuma rakentaa positiivisessa hengessä keskustelua diversiteetistä, inklusiivisuudesta, valtarakenteista, toiseudesta, sekä intersektionaalisista feministisistä strategioista. Nyt se kutsuu osallistujia aktiiviseen, lempeään unelmointiin ja uusien, toivon näkymien luomiseen.

Vuoden 2021 ohjelma tarjoaa maksuttomia luentoja, keynote-puheita, keskusteluja, työpajoja ja taiteellisia tuloksia. Tapahtumaviikon ensimmäisenä päivänä pohditaan sitä, miten päästä sanoista tekoihin. Opetus- ja kulttuuriministeriön Taide, kulttuuri ja moninainen Suomi -loppuraporttia käsittelevää,  Ceyda Berk-Söderblomin ja Sepideh Rahaan moderoimaa keskustelua seuraa pyöreän pöydän sessiot, joissa pohditaan muun muassa konkreettisia keinoja saavutettavien verkkosivujen, intersektionaalisten ilmastotekojen ja moninaisen rekrytoinnin saavuttamiseksi. Maanantaina juhlitaan myös kansainvälistä IDAHOT-päivää (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia) valokuvanäyttelyn ja paneelikeskustelun voimin. 

Tiistain ohjelma keskittyy intersektionaalisiin näkymiin. Taiteilija Flis Holland keskustelee moninaisuudesta ja teoksissa toteutuvista käytännöistä, kun taas kolttasaamelainen teatteriohjaaja Pauliina Feodoroff aloittaa keskustelua siitä, kuinka taide voi myötävaikuttaa ilmastokriisin politiikkaan tutkijoiden ja alkuperäiskansan tiedon kautta. Päivän päättää New Theatre Helsinki -hankkeen kanssa järjestetty keskustelu, jossa Michelle Orenius, Geoffrey Erista ja Silje Sande pohtivat millaista muutosprosessia pohjoismaisella esittävän taiteen kentällä tarvitaan, jotta tulevaisuuden teatteri on nykyistä moninaisempaa ja inklusiivisempaa.

Keskiviikon punaisena lankana on yhteiselon käytännöt. Päivän avaavat Kiila ry:n jäsenet taiteellisella runollaan, jonka jälkeen yleisö voi seurata tanssija-esiintyjä Maija Karhusen moderoimaa keskustelua inkluusiosta ja saavutettavuudesta tanssin kentän käytäntöinä. Päivän aikana syvennytään myös identiteettipolitiikkaan, polarisaatioon ja konfliktiin Miriam Attiaksen vetämässä työpajassa.

Torstain keskipisteessä on nuorten toimijuus, aktivismi ja yhteisöllisyys, joista keskustellaan muun muassa Marika Peuran, Ajak Majokin ja Jenny Kasongon paneelissa. Päivän aikana voi myös osallistua Ki Nurmenniemen ja Anna-Kaisa Kosken osallistavaan unelmointisessioon, jossa pohditaan tukea antavia ja kestävia taiderakenteita.

#StopHatredNown’n viimeisenä päivänä ajelehditaan lempeästi toivon näkymien reflektointiin, kun tapahtuman järjestäjät keskustelevat ja unelmoivat viikon antimista. Viikon viimeinen työpaja johdattaa osallistujat kuuntelemisen, tukemisen, jakamisen ja unelmoinnin maailmaan Monica Gathuon ja Sonya Lindforsin avulla. Tapahtuman päättää taiteilijakeskustelu ohjaaja Suvi Westin ja vaikuttavuustuottaja Emmi Nuorgamin kanssa, sekä sen jälkeinen virtuaalinen elokuvanäytös, jossa yleisö voi kokea Westin vuonna 2021 julkaistun elokuvan Eatnameamet – Min jaskes dáistaleapmi (Eatnameamet – Hiljainen taistelumme).

Tapahtuma on kokonaisuudessaan maksuton. Se pidetään pääsääntöisesti englanniksi, mutta myös muita kieliä käytetään. Käytetty kieli on merkitty ohjelmaan jokaisen tilaisuuden kohdalle.

#StopHatredNow järjestetään virtuaalisesti 17.-21.5.2021. Tapahtuman tuottavat yhteistyössä Caisa, Globe Art Point, Goethe-Institut Finnland, Helsingin kaupunki, Interkult ry, Kulttuuria kaikille -palvelu, New Theatre Helsinki, Punos ry, Taideyliopisto, UrbanApa sekä Zodiak – Uuden tanssin keskus.

Katso päiväkohtainen ohjelma tapahtuma-alustan verkkosivuilta www.stophatrednow.fi