Tanssikaverit on Helsingin kaupungin tuella toteutettu hanke, jonka tärkeimpänä tavoitteena on tuoda tanssi ja liike osaksi vanhusten parissa tehtävää vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoisten avuksi luotu video-opas on nyt julkistettu.

Osoitteesta www.tanssikaverit.fi löytyvä opas sisältää 24 tanssi- ja läsnäoloharjoitetta kaikenlaisille liikkujille. Opas on suunniteltu ja toteutettu koreografi Janina Rajakankaan johdolla. Harjoitteita ovat olleet mukana kehittämässä myös tanssijat Kauri Sorvari ja Tuure Kaukua, sekä oppaan seniori-ikäiset esiintyjät.

Tanssikaverit-hankkeessa koulutetaan vapaaehtoisia eli tanssikavereita, jotka vierailevat sekä hoivalaitoksissa että kotona asuvien vanhusten luona. Nyt julkaistu video-opas tulee toimimaan koulutusvälineenä tanssikavereille ja lisäksi sitä voidaan käyttää osana etä- tai lähitapaamisia.

Kohtaamiset tanssikavereiden kanssa vastaavat ikäihmisten tarpeisiin olla vuorovaikutuksessa, liikkua fyysisesti, ja liikuttua taiteen keinoin. Tällä viikolla alkaneissa koulutuksissa vapaaehtoisiksi tanssikavereiksi koulutetaan eri-ikäisiä tanssinharrastajia, joita haettiin avoimella haulla loppusyksystä 2021. Tanssikaverit tulevat myös jalkautumaan osaksi Suomen Punaisen Ristin (SPR) ystävätoimintaa.

Video-opas tulee vielä täydentymään koreografi Kira Riikosen ohjaamalla Minun paikkani -videosarjalla. Erityisesti mielen aktivoimisen avuksi suunnitellut videot perustuvat ikäihmisten muistoihin eri paikoista Helsingissä. Videoiden kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä.
 

Tanssikaverit-video-opas

Esiintyjät: Ghita Forelius, Marjatta Grahn, Ritva Halme, Pirjo Kiviniemi, Risto Railo, Ulla Soulié
Ohjaus: Janina Rajakangas
Harjoitteet: Esiintyjät, Janina Rajakangas, Kauri Sorvari ja Tuure Kaukua
Kuvaus: Antti Ahokoivu
Musiikki & äänisuunnittelu: Miki Brunou
Musiikki harjoitteissa 14 ja 24: Tuuli Kyttälä
Esiintyjät harjoitteissa 14 ja 24: Heikki Laitinen, Kauri Sorvari, Said Dakash, Peter Andersen, Oliver Whitehead
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus
Tukija: Helsingin kaupunki
Yhteistyössä: Suomen Punainen Risti, Tukimet Oy, HelsinkiMissio, Kinaporin palvelukeskus