Olet täällä

Sivuaskel-festivaali


 

SIVUASKEL 2019 -FESTIVAALI

– Kehon politiikan uudelleenajattelua

Keho on koko historiamme kartta ja paikkamme asua elämää. Sivuaskel-festivaali 2019 haastaa sekä esitysten että keskustelujen, työpajojen, luentojen ja tapahtumien kautta käsityksiämme sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja identiteetistä.

Vuoden 2019 festivaalille on valittu mukaan useita teoksia, jotka avautuvat henkilökohtaisista lähtökohdista yleiseen ja universaaliin. Teoksissa korostuu yksilön rohkeus ja oikeus purkaa ja rakentaa, ja toisaalta tarjota vaihtoehtoja erilaisille kulttuurisiin sopimuksiin perustuville ajattelumalleille ja vallankäytön tavoille. Näissä teoksissa yksilö on esillä samaan aikaan hauraana ja paljaana, mutta myös vahvana taistelijana ja selviytyjänä. Inhimillisenä ja osallisena.

Vuoden 2019 festivaalin taiteilijavieraat ovat Mette Ingvartsen, Simone Aughterlony & Hahn Rowe, JULI/JON (Juli Apponen ja Jon R. Skulberg), Samira Elagoz ja Sorour Darabi.

Sivuaskelella nähtävät teokset paikantuvat erilaisten kulttuurien, historioiden, sukupuolien, seksuaalisuuden representaatioiden, julkisen ja yksityisen äärille ja väleihin. Teoksissa puretaan ja tarkastellaan yksilön kokemusten kautta monenlaisten binäärien ja vastakkain-asettelujen asemaa. Henkilökohtaisen kehon ja identiteetin historiallisuus aukeaa liikkeellisinä peilauksina ja purkauksina.

Festivaaliteokset työntävät kokijansa tutkimaan ja purkamaan omia mielikuviaan ja niitä toistettujen tarinoiden ja yhteiskunnallisten normitusten kerroksia, joista kukin meistä etsii ja löytää vahvistuksen omalle maailmassa olemiselleen – käytöksellemme, arvomaailmallemme, moraalillemme.

Sivuaskelen runsas ohjelmatarjonta levittäytyy vuonna 2019 Kaapelitehtaalla sekä Zodiak Stagelle, Valssaamoon että niitä yhdistävään V-aulaan, jossa aulabaaria isännöivät Ägräs Distillery ja Roihuvuoren Rio. Festivaalin uutena esityspaikkana toimii tänä vuonna kulttuurikeskus Stoa Itäkeskuksessa. Siellä ravintola palvelee festivaaliyleisöä aina ennen esityksiä.

Tervetuloa kokemaan nykykoreografian ja -esityksen moninaisuutta – sekä olemassaolomme monimuotoisuutta.

Harri Kuorelahti
Pia Lindy