Olet täällä

Sivuaskel-festivaali


 

SIVUASKEL 2018 -FESTIVAALI:
Alusta uusille äänille

Sivuaskel-ohjelmiston suunnittelussa on vuodesta toiseen pyritty löytämään tuoreita, uudistavia ja ajassa kiinni olevia sisältöjä tanssi- ja esitystaidetta seuraavalle yleisölle. Festivaalin tavoite on ollut tuoda Kaapelille kansainvälisesti merkittäviä virikkeitä, jotka ravistelevat totuttua. Tämän vuoden festivaalitaiteilijoiden voimakkaat työt käsittelevät yhteiskunnallisia ja kulttuurisia valta-asetelmia.

Ohjelmiston teokset toimivat painokkaina antiteeseinä oletetulle ja ilmeiselle, joiden yli olemme harppaamassa. Taiteilijat ovat tekijöinä tämän kehityksen ja tulevaisuuden ydin. Teosohjelmisto hahmottaa ja horjuttaa taiteen totuttuja muotoja ja esitystaiteen hierarkioita niin näyttämöllä kuin globaalissa maailmassa.

Nämä teokset ovat valikoituneet Sivuaskel-festivaalille ensisijaisesti siksi, että ne ovat merkityksellisiä ajankuvia ja paikkansa ottaneita vahvoja omaäänisiä näyttämötaideteoksia. Teoksia yhdistää voimakas suhde musiikkiin, äänenkäytön politiikka sekä poikkeuksellinen tietoisuus tilasta, jossa esitykset tapahtuvat. Ne muodostavat rohkeita ja tarpeellisia suhteita valtarakenteisiin ja kaanoniin, jotka ovat länsimaisella näyttämöllä läsnä. Tämänvuotiset teokset paitsi asettuvat rohkeasti suhteeseen perinteiden kanssa, mutta samalla tekevät uusia, meluisiakin avauksia nykyaikaan.

Toivomme, että vuoden 2018 festivaalikokonaisuus antaisi samaistumisen ja voimaantumisen kokemuksia ja samalla virittäisi uteliaisuutta ja innostusta ymmärtää maailmaa yhä uusiksi. Unelmamme on ollut ohjelmisto, joka esittelee tanssillisuutta ja esitysmuotoa teoksilla, joissa tapahtuu utooppinen tuleminen valtarakenteiden ytimen kautta niiden ulkopuolelle. Festivaali on suunnattu alustaksi eri taiteilijoiden teosajattelulle ja asiantuntijuudelle, ja sama alusta on paikka tärkeille keskusteluille.

Sivuaskel on paikka haasteille, kehitykselle ja unelmille. Siten festivaali ilmentää anarkistista perusluonnettaan ja pyrkimystään tarjota lähestymisiä tanssitaiteeseen tuoreista ja kokeilevistakin tulokulmista. Se on vapaa tila, johon virtaa uutta ja josta vuorostaan uudet virrat saavat alkunsa.

Vuoden 2018 festivaalin taiteilijat ovat Ligia Lewis, Pan Daijing, Marcela Levi & Lucía Russo sekä Sonya Lindfors. Teosten lisäksi festivaalilla järjestetään julkaisutilaisuus ja dreaming-sessio, keskustelutilaisuus, työpajoja, taiteilijatapaamisia sekä festivaalilounge pop up -baari Bar Ihanan yhteydessä. Lounge toimii festivaalin kohtaamispaikkana, jonne toivotamme kaikki kävijät jakamaan kokemuksia ja jatkamaan iltaa. Olet lämpimästi tervetullut Sivuaskelelle!

Taiteellinen työryhmä
Harri Kuorelahti
Niko Hallikainen
Eeva Muilu

Kuva: Ligia Lewis: minor matter / Martha Glenn