Cycle City on pyörällä ajaen avautuva taidekokemus, joka levittäytyy ympäri Helsinkiä. Koreografi Kira Riikosen ja esitystaiteilija Tuukka Jukolan ideoima teos kutsuu sinut kokemaan, näkemään ja ihmettelemään kaupungin kerroksia ja kohteita uusin silmin.

Cycle City on kuin metaforinen pienoisote elämästä ja maailmasta – seikkailu omassa lähiympäristössä ja omaan itseen. Teoksen ytimessä on kysymys: kuinka voimme jakaa tämän kaupungin ja maailman ja elää siinä arvokkaasti, ympäristöä ja toisiamme kunnioittaen. Teos nostaa esille vääjäämättömän ajan kulun, kaupunkikulttuurin, kaupunkisuunnittelun sekä meitä ympäröivän yhteiskunnan ja meissä kytevän muutoksen.

Cycle City Helsinki koetaan pyöräillen eri puolilla kantakaupunkia. Teoksen maailma ja taiteellinen sisältö avautuu oman älypuhelimen ja kuulokkeiden avulla. Teos toteutuu tietyn paikan, taiteellisen sisällön ja kokijan yhteistyönä – immersiivisenä kokemuksena, johon arjen yllätysmomentti tuo oman lisänsä. Se mitä koet, on suunnitellun ja sattuman summa, johon voit myös itse vaikuttaa – aivan kuten elämässä muutenkin.

Koettavat paikat muodostavat teemallisen reitin ja sen kokemiseen ilman kiirettä menee noin 2,5–3 tuntia. Ohjelmassa on kaksi teemallista reittiä: the Body ja the Soul.

the Body tunnustelee ja hieroo kaupungin kehoa ja rankaa. Samalla se johdattelee kokijan omiin henkilökohtaisiin kehollisiin kokemuksiin. Kokijan keho kaupungin kehossa muodostavat yhdessä historian ja nykyhetken kudelman. the Body on matka, joka kurottaa kaupungin ja kokijan kehon kautta kohti muita ympärillä olevia. Se mahdollistaa kutkuttavia kohtaamisia itsensä ja muiden kanssa liikkuvan kaupungin sykkeessä.

the Soul peilaa erilaisia ajatuksia ja näkemyksiä sielusta. Se käsittelee ihmisen kaipuuta merkitykselliseen elämään ja halua olla osa jotain itseään suurempaan. Jos keho olisi sielun koti, miten se kommunikoisi? Auttaako sielun kuunteleminen valintojen hetkellä ja voimmeko aistia toisiamme sielun tasolla? Mikä on biologiaa, ja mikä kokemuksen ja tiedon tuolla puolen olevaa? Missä nämä yhdistyvät?

Näin osallistut

Voit osallistua Cycle Cityyn sellaisena pyöräilijänä kuin olet; nämä reitit on suunniteltu sinulle nautittavaksi.

Esityksen kokemiseen tarvitset seuraavat asiat:

  • älypuhelimen, jossa on täysi akku
  • omat kuulokkeet
  • oman ajokuntoisen pyörän, joka on mahdollista lukita
  • pyörässä toimivat ajovalot, osallistuessasi illalla tapahtuvaan esitykseen
  • pyöräilykypärän
  • sään mukaisen pukeutumisen

Huomaathan myös, että ajon aikana vastaat itse omasta turvallisuudestasi liikkuessasi muun liikenteen osana. Reittiä voi ajaa yksin, yhdessä ystävän kanssa tai ohjatussa pienryhmässä. Kuulokkeiden äänisisältöä kuullaan ainoastaan sisältöpisteillä oltaessa. Suosittelemme pyöräilykypärän käyttöä. 

Esityksen lähtöpaikka on Kaapelitehtaalla Ruoholahdessa. the Body -reitin pituus on noin 11 km ja the Soul -reitin noin 16 km. Kiireettömästi ajaen kumpaankin esitykseen kuuluu maksimissaan kolme tuntia.

Ajettava reitti valitaan lippua ostaessa. The Soul -reitille lähdetään tasalta, the Body -reitille puolelta (kts. esitysajat). Kaikille lipunostaneille lähetetään tarkemmat ohjeet tarvittavasta sovelluksesta ja sen aktivoimisesta.

Kummallekin reitille on mahdollisuus ostaa joko ryhmäajolippu tai yksittäislippu, jolloin esitys koetaan omassa tahdissa.

Kumpikin reitti päättyy samaan paikkaan. 22.8., 29.8 ja 4.9 reitit päätyvät Kumpulan kasvitieteelliseen kahvila Kumpuun. Muina päivinä päädymme Teurastamolle. Molemmissa paikoissa on mahdollisuus virkistäytyä omakustanteisesti paikallisten yrittäjien palveluiden puitteissa.

Paikalliset yrittäjät ovat huomioineet reitille osallistujia pienellä alennuksella ja Kumpulan Kasvitieteellinen puutarha Luomus tarjoaa alennetun sisäänpääsyn reitille osallistuneille aikavälillä 21.8.-27.8. ja 29.8.-5.9. (6 € / 5 €).

Sunnuntaina 5.9. the Body -reitti (lähtö klo 10.30) toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupunkipyörien kanssa. Osallistujilla ei tällöin tarvitse olla mukana omaa pyörää, vaan pyörät tarjoaa HKL.

Työryhmä

Konseptin suunnittelu ja toteutus: Kira Riikonen ja Tuukka Jukola
Esitysdramaturgia ja käsikirjoitus: Onerva Hannula, Tuukka Jukola ja Kira Riikonen
Esiintyjät: Anneli Kanninen, Jaakko Nieminen, Kardo Shiwan, Heidi Julku (Tampereen konservatorio), Sara La Mela (Riveria Outokumpu), sekä vapaaehtoisia avustajia
Äänisuunnittelu: Jani Orbinski
Äänessä: Tuukka Jukola ja Veera Lapinkoski
Neuvonantajat: Janne Saarakkala ja Tuomas Koski
Käännöstyö englanniksi: Veera Lapinkoski
Aplikaatio- ja reittidramaturgia: Jani Orbinksi, Tuukka Jukola ja Kira Riikonen
Kuvamateriaalit: 360 Finland, Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkistot ja työryhmä

Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Helsingin juhlaviikot, Kira Riikonen ja Tuukka Jukola

Lue lisää työryhmästä Zodiakin Päiväkirjasta.

Tukijat ja yhteistyökumppanit: Helsingin kaupunki, Helsingin kaupunkipyörät, Helsingin kaupunginmuseo, Helsingin Polkupyöräilijät, Teurastamon Yrittäjät ry., Kesäkahvila Kumpu, Kumpulan kasvitieteellinen puutarha – LUOMUS, Riveria Outokumpu

 

Helsingin kaupungin logo

 

HKL logo


HePon logo

 

Teurastamon logo

 

Luomus logo

 

Riverian logo