Koreografi Kira Riikosen ja esitystaitelija Tuukka Jukolan ideoima ja ohjaama pyöräilyteos Cycle City rullaa parhaillaan pitkin Helsinkin kehoa ja sielua. Esityksen tekemiseen on osallistunut iso joukko esiintyjiä ja taiteellisia suunnittelijoita. Kysyimme heiltä muutamia kysymyksiä.

Jaakko Nieminen

Jaakko Nieminen

tanssitaiteilija

Cycle Cityssä parasta on välitön ihmisläheinen työskentely. Se on ollut myös viihdyttävä matka meitä ympäröiviin, jokapäiväisiin koreografioihin ja omaan hyötyliikunta-ajatteluun.

En oikein tiedä mikä minulle on työtä ja mikä vapaa-aikaa, mutta silloin kun en ole kiireinen Cycle Cityn tai muun tanssitaiteen kanssa, tutkin, pohdin ja ihmettelen maailmaa yhteiskuntatieteellisen silmälasien läpi, sekä surffaan ja luen aina kun se on mahdollista.

Kardo Shiwan

Kardo Shiwan

näyttelijä ja tanssija.

Cycle City projektissa parasta on Kira, Tuukka, Anneli, Jaakko, Heidi ja Leela. Vapaa aikansa Kardo viettää metsässä.

Heidi Julku

Heidi Julku

Tanssinopiskelija

Parasta Cycle City projektissa on mahtava työryhmä ja Helsinkiin tutustuminen pyörällä. 

Vapaa-ajalla Heidi viettää aikaa perheen kanssa, lukee, valokuvaa ja surffaa.

Kira Riikonen

Kira Riikonen

koreografi, tanssitaiteilija ja joogaopettaja.

Cycle City on minulle ollut pitkä, monivaiheinen ja paljon uutta opettanut projekti, jonka eri vaiheista olen nauttinut todella paljon. Työn kirjo on ollut laaja. Olen suunnitellut konseptin Tuukan kanssa ja se työ on alkanut vuonna 2017. Päästäksemme työn aloitusvaiheeseen 2020 on tuotannollinen työ ollut kuvioissa jo kauan ja se on jatkunut tähän esitykseen saakka. Olen toiminut kokonaisuuden suunnittelijana, käsikirjoittajana, äänityksissä rinnalla kulkijana, aplikaation suunnittelussa, kokonaisdramaturgina ja ohjaaja-koreografina. Ja kaikki nämä yhdessä muiden kanssa. 

Tässä on tullut mentyä yli omien mukavuusrajojen ketkaravilla, ja ilman tätä työryhmää se olisi ollut täysin mahdotonta. Jokainen työryhmän jäsen on tuonut mukanaan oman persoonan, taiteellisen ajattelun ja osaamisen, mikä on tehnyt tästä teoksesta hyvin erityisen. Siihen lisättynä jokaisen henkilökohtainen kyky yhteistyön kontaktin luomiselle ja ylläpitämiselle on kaikkein tärkein -  yhdessä tekemisen ydin.  Cycle City on samalla kuunnelmaa, seikkailua, esitystä, kaupungin toimiessa näyttämönä, esiintyjänä ja kanssa kokijana. Ehkä reitti on kuin pienoisote elämästä.

Vapaa-ajallani joogaan, pyöräilen, luen, seikkailen, liikun luonnossa, entisöin, pähkäilen elämän ja maailman eri sävyjä mieluummin joidenkin toisten kanssa, kuin yksin. Toimin myös aktiivijäsenenä kissain viihdytysjoukoissa.

Leela Sara La Mela

Leela Sara La Mela

tanssin opiskelija ja laulaja.

Parasta Cycle Cityssä on päästä tutkimusmatkalle kaupunkiviidakkoon ja bongata herkullisia hahmoja odottamattomista tilanteista. Leelalle teos on avartanut ja syventänyt suhdetta kehollisuuteen ja kaupunkiin sekä sen menneisiin, nykyisiin ja tuleviin kanssakulkijoihin. Parhautta hänelle ovat myös olleet taitavat ja inspiroivat työtoverit sekä teoksen luomisprosessin tiedostava ja keskusteleva työskentelykulttuuri.

Vapaa-ajalla Leela viettää aikaa metsän sylissä, kelluu vedessä ja sulautuu jazzin pyörteisiin.

Anneli Kanninen

Anneli Kanninen
Kuva: Simelius Simelius

Tanssija ja näyttelijä

Cycle City -työryhmässä parasta on ryhmä mielettömiä taiteilijoita, joiden kanssa ollaan lyhyen harjoitusjakson aikana pystytty tulemaan yhteen hienovireiseen tekemiseen. Myös kaupunkiympäristö on avautunut uusille tasoille teosreittien kautta. Silloin kun on aikaa, opiskelen näyttelijäntaidetta, luen ja katson vanhoja musikaaleja.

Jani Orbinski

Jani Orbinski

äänisuunnittelija

Omalta osaltani olen saanut olla mukana Cycle Cityn reitillä jo parin vuoden ajan. Se on tarjonnut hyvin innostavan ja polveilevan matkan kohti hienoa visiota, joka nyt viimein konkretisoituu, kehollistuu ja sielullistuu Helsingin ytimeen. Parasta on ollut oppia uutta mahtavassa, lämminhenkisessä työryhmässä, jonka kanssa tämä teos on saavuttanut tinkimättömästi sen pisteen, jossa se nyt on. Olen saanut tehdä ainakin Cycle Cityn äänisuunnittelun, ohjata puhetta, miettiä tekstisisältöjä, kasata appia, tuskailla tuhansien ongelmien kanssa ja tärkeimpänä: innostua yhä uudelleen tästä elämän pienoisotteesta.

Vapaa-ajallani harrastan frisbeegolfia ja puutöitä. Pidän myös luonnossa liikkumisesta.

Onerva Hannula

Onerva Hannula

dramaturgi & käsikirjoittaja

Cycle Cityssä on ollut parasta lämmin, keskusteleva ja inspiroiva vuorovaikutus työryhmän sisällä. Dramaturgina olen innostunut myös kaupungista esitystilana: sen sisältämistä ajan kerroksista, yllättävistä kauneuden hetkistä ja loputtomista mahdollisuuksista katsoa tuttuja paikkoja uusista näkökulmista. Pyöräily on myös erityinen tapa päästä käsiksi omaan kehoon ja kaupunkiympäristöön. Ja se on kaiken lisäksi vaan tosi kivaa!

Vapaa-ajallani harrastan tankotanssia, teen rap-musiikkia, katson RuPaul’s Drag Racea ja liikun luonnossa.

Mari Pohjolainen

Mari Pohjolainen

AD / graafinen suunnittelija

Parasta tässä projektissa on ollut päästä seuraamaan miten huikea visio rakentuu ja konkretisoituu monitasoiseksi teokseksi. Mukana oleminen on ollut itselle inspiroivaa, uutta ja antoisaa. Työryhmässä roolini on ollut luoda konseptille visuaalinen ilme (logo, kuvat, värit), joka tässä projektissa näyttäytyy reittiä opastavan applikaation kautta. Taustajoukoissa Kiran, Tuukan ja Janin työparina toimineena oli upea hetki tavata koko lahjakas työryhmä, joiden kautta kaupunki heräsi henkiin aivan uudessa valossa. Konseptina Cycle City on ainutlaatuinen ja todellinen matkaopas kaupungin sieluun & kehoon.

Vapaa-ajalla nautin kiireettömistä päivistä, inspiroidun ympäristön tarkkailusta ja ystävien kanssa jaetuista hetkistä. Parhaiten rentoudun tallilla hevosten kanssa touhutessa tai kotona kahta kissaamme viihdyttäen.

Veera Lapinkoski

näyttelijä

Parasta projektissa on ollut päästä fiilistelemään Helsinkiä uusien näkökulmien kautta - jotenkin tutut kulmat tulevat nyt paljon lähemmäksi ja käytän nykyään enemmän aikaa ympäristöni tutkailemiseen muutenkin. Se tuntuu tosi kivalta ja inspiroivalta! Myös tämä tekijäjengi on ässä.

Suurin osa vapaa-ajastani kuluu koirani kanssa seikkaillessa! Lisäksi myös valokuvaan sekä kulutan järjettömiä määriä äänikirjoja.

Tuukka Jukola

Tuukka Jukola

näyttelijä ja esitystaiteilija

Cycle Cityn upeinta antia juuri nyt tällä hetkellä ovat ihmiset, jotka projektiin ovat päätyneet, ja joiden kanssa on ollut etuoikeus työskennellä. Meillä on ollut kaikkinensa työryhmän kokoonpanon suhteen mieletön onni ja hyvät vibat. Olen superonnellinen koko projektin työryhmästä, ihan jokaisesta.

Olen saanut myös toteutua Cycle Cityssa taiteilijana ja ihmisenä monenlaisissa rooleissa ja työnkuvissa vuodesta 2019 lähtien. Pidän siitä. Olen oppinut uutta, olen ollut täynnä toivoa, olen turhautunut ja hakannut päätä seinään, olen tehnyt kirkkaita oivalluksia ja oivaltanut myös tasaisin ajoin olleeni jonkun asian suhteen väärässä. Projekti on ollut vähän ehkä suuruudenhullu :`), mutta ehkä juuri siksi siitä on tullut teos, josta haluan olla, aion olla ja olenkin tosi ylpeä.

Vapaa-ajalla menen treenikämpälle, sanon moi, laitan korvatulpat korviin ja soitan bassoa.

 

Teoksen toteuttamiseen osallistuu lisäksi joukko vapaaehtoisia avustajia.
Cycle Cityn esitykset vielä 26.8.–5.9. Tarkat esitysajat ja lisätiedot löydät teoksen esittelysivulta.