Choreographic Research Platform (CRP) @ Zodiak  kutsuu taiteilijoita, taiteilijatutkijoita ja tutkijoita, jotka tekevät työtään koreografian käsitteen kautta, kokoontumaan yhteen pohtimaan koreografian mahdollisuuksia ja kriittisiä säröjä. CRP: n fasilitoivat Jana Unmüßig ja Jenni-Elina van Bagh.

 

CRP @ Zodiak jakaantuu kahteen eri jaksoon: keväällä 2024 on kolme tapaamista ja syksyllä 2024 kolme tapaamiskertaa. Nyt on ilmoittautuminen auki kevään jaksolle, syksyn jaksolle voi ilmoittautua elokuusta lähtien.

Kaikki koreografian aiheen ympärillä viipyilevät praktiikat ovat tervetulleita CRP @ Zodiakiin: studiopohjaisen fyysisen toiminnan praktiikoista aivopohjaisen ajatteluprosessin praktiikoihin ja kaikki näiden kahden navan väliset kietoutuneet ja sekoittuneet muodot. Kutsumme sinut pohtimaan kanssamme, mitä koreografiasta voisi tulla. CRP on kiitollisuudenvelassa koreografialle, joka on jatkuvasti laajeneva ja muuttuva käsite, joka tuo esiin lukuisia uteliaisuuksia ja koreografian määritelmiä.

Alun perin CRP oli Teatterikorkeakoulun koreografian maisteriohjelman aloite, jonka tarkoituksena oli järjestää vuosina 2020-2021 koreografian maisteriohjelman opiskelijoiden, entisten opiskelijoiden ja vierailevien opettajien tapaamisia. CRP:n ideaa lainaten Zodiak ilmaisee halun tarjota kaikille koreografian kanssa työskenteleville henkilöille rakenteita, joiden avulla he voivat osallistua koreografian tutkimukseen. CRP @ Zodiak -jakson fasilitoivat Zodiakin taiteellinen johtaja Jenni-Elina van Bagh ja yliopiston lehtori, koreografi Jana Unmüßig. He ovat tietoisesti jättäneet kuratoinnin CRP: n suhteen pois, eivätkä määrittele mitään tutkimuksen määritelmää. Pikemminkin he tarjoavat tilan, johon jokainen osallistuva ammattilainen tuo oman aiheensa ja käsityksensä siitä, mitä tutkimus voisi olla.

CRP 2024 @ Zodiak koostuu kolmesta tapaamisesta à 2 tuntia per jakso. Kukin tapaaminen koostuu 1-2 hlön praktiikoiden jakamishetkestä, kukin à 45 minuuttia, sekä  yhteisestä keskustelusta. Voit jakaa työtäsi, mutta voit myös olla aktiivisen todistajan roolissa ja osallistua vain keskusteluun. 

Jos ilmoittautumisia tulee yli 15, noudatetaan ilmoittautumisjärjestystä. Jaksolla täytyy  olla vähintään 6 ja enintään 12 jakoehdotusta. Jakamishetki voi olla monenlainen, voit kokeilla fyysistä tehtävää, jota tutkit, jakaa tekstiä, josta kirjoitat tai jota luet parhaillaan, voit esittää avoimen kysymyksen koreografiasta, esitysluonnoksen: mitä tahansa, mikä herättää uteliaisuuttasi ja saa sinut ajattelemaan koreografian avulla ja siitä. Paradoksit ovat tervetulleita.

Pyydämme osallistujia lähettämään ehdotukset (noin 200-500 sanaa) ja ilmoittautumiset kevään 2024 jaksolle 3. huhtikuuta mennessä Zodiakin kurssituottajalle: elina.hauta-aho@zodiak.fi. Jos haluat osallistua aktiivisena todistajana ilman omaa jakamishetkeä, ilmaise se viestissäsi. Kerro myös, jos aiot osallistua syksynkin jaksolle.

Zodiakin eettisiin sääntöihin voit tutustua täällä:   Zodiak - eettinen ohjeistus


 

Jana Unmüßig työskentelee koreografian lehtorina Teatterikorkeakoulun koreografian maisteriohjelmassa ja tutkijana taiteellisen tutkimuksen kentällä. Sitä ennen hän suoritti teatteriopinnot Pariisin Sorbonnessa, harjoitteli tanssia ja koreografiaa SEAD:ssa (Salzburg Experimental Academy of Dance), ja erikoistui koreografiaan Berliinissä Inter-University Center for Dance (HZT): ssä koreografian MA-opinnoissa, ja väitteli tohtoriksi Teatterikorkeakoulussa Helsingissä.

Hänen koreografisia teoksiaan on esitetty kansainvälisesti, kunnes hän kyllästyi tuottamiseen ja vaihtoi painopisteitä elämän ja työn suhteen. Nyt hän nauttii siitä, että hän voi tarjota muille taiteilijoille aikaa selvittää heidän taiteellisia kiinnostuksen kohteitaan ja toiveitaan. Hänen viimeisin julkaisunsa (2024) käsittelee koreografian opettamista ja on julkaistu Nordic Journal for Dance -lehdessä.

 

Jenni-Elina von Bagh on Zodiak - Uuden tanssin keskuksen taiteellinen johtaja. Hän on myös koreografi ja esiintyjä. Koreografisissa teoksissaan hän resonoi ajankohtaisten filosofisten teemojen ja käsitteiden, värähtelyjen ja maailman virittymisen kanssa kääntämällä ne taiteen ja performanssin kontekstiin. Hän leikittelee kategorioiden välissä olemisella, orgaanisen ja ei-orgaanisen elämän, hallinnan myöntämisen ja menettämisen kanssa. Hän työskentelee usein kehon, tekstin ja äänen kanssa osana kompositionaalista leikkiä. Von Bagh valmistui koreografian ohjelmasta (MA) toukokuussa 2018 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta.

Von Baghin ́ viimeisimmät teokset koreografina ovat "As time goes by" (Side Step - festivaali, Zodiak - Uuden tanssin keskus, helmikuu, 2023) "Void - A Psychodrama" (Kulttuurikeskus Caisa, 2021), "A Prologue" (Zodiak - Uuden tanssin keskus 2020), "Living Documents" (yhdessä Charlotta Ruthin ja Dominic Gruhnbuhelin kanssa, MDT Stockholm, Dance Scene Copenhagen, Image Tanz Wien 2019-2020)"" Posthuman days" (Zodiak -Centre for New Dance 2018) ja " a life -nomadic melodrama" (Kallio-näyttämö, Helsinki, 2017). Ennen koreografiksi valmistumistaan hänellä on myös laaja kokemus tanssijana ja esiintyjänä.