Ruumiillinen ajattelu ja luova lukeminen-seminaari- ja työpajaviikonlopun aikana uppoudumme yhdessä pohtimaan, miten taiteellinen ruumiillinen ajattelu artikuloituu ja tulee jaettavaksi.

Työapajassa tarkastellaan havaitsemisen ruumiillista materiaalisuutta esiintyvän taiteilijan erityisasiantuntijuutena. Taiteellinen havaitsemisen tapa on juurevasti ruumiillista, vahvasti persoonallista ja tietoista siitä, että maailma näyttäytyy ja muotoutuu välisyyksiimme tieteellisen maailmankuvan rinnalla ja sen sisässä, taiteena, jota erilaiset havaitsemisen tavat muovaavat jatkuvasti uudeksi. Havaitseminen ei ole koskaan objektiivista tai neutraalia. Havaitseva ruumiillinen ymmärrys ei ole koskaan täysin sanoitettavissa. Havainnon materialisuuteen perustuva taide on tietämisen sijaan kysyvässä liikkeessä.

Keskusteluja, luentoja ja harjoittamista sisältävän viikonlopun varsinaisiksi vetäjiksi olemme kutsuneet huikeat taiteilija-ajattelijat Chrysa Parkinsonin ja Simo Kellokummun.

Lauantaina Chrysa Parkinsonin vetämässä työpajapäivässä käsitellään erityisesti tanssijan työtä luettavaksi tekemisenä. Työpaja koostuu luennosta, sekä sitä seuraavasta harjoite-osuudesta. Chrysa luennoi ja ohjaa työpajan, sekä keskustelut verkon kautta Ruotsista käsin.

Sunnuntaina Simo Kellokummun vetämä Koreolukeminen -työpaja on johdanto kirjoittamisen ja lukemisen kehollisten praktiikoiden väliseen dynamiikkaan koreografisen taiteen tekemisen näkökulmasta. Työpaja koostuu koreolukemisen käytännön kokeilevasta osasta, sekä yhteistä keskustelua pohjustavasta presentaatio-osasta ja taiteellisesta esimerkistä.

Aikataulu:
La 25.9. Klo 11:00-15:00, Zodiak studio C4

Su 26.9. Klo 13:00-16:00, Zodiak studio C4

Kurssi on suunnattu esittävän taiteen ammattilaisille. Kurssin ja keskustelujen kieli on englanti. Kurssi on ilmainen, mutta edellyttää sitovan ilmoittautumisen. Osallistujamäärä on rajallinen. (10 paikkaa livenä ja 10 paikkaa zoomin kautta etänä.) Peruthan paikkasi mikäli et pääse osallistumaan. 

Lisätietoja: https://www.toisinajattelijat.com/ruumiillinenajattelujaluovalukeminen

* * * * *

Chrysa Parkinson on tanssija, esiintyjä, opettaja, joka tällä hetkellä työskentelee mm. tanssitaiteen lehtorina sekä New Performance Practices MFA -ohjelman johtajana DOCH/Uniarts oppilaitoksessa Tukholmassa. Parkinsonin taiteellinen tutkimus keskittyy erityisesti esiintyjän kokemuksellisen tekijyyden artikuloimiseen. Chrysan taiteellista  ajattelua on julkaistu videon, kirjoituksen ja haastattelujen muodossa kansainvälisesti ja laajalti tanssin- ja esittävän taiteen kontekstissa.


Simo Kellokumpu on Helsingistä käsin toimiva koreografi ja tutkija. Hän on suorittanut Doctor of Arts -tutkinnon Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksessa vuosina 2013-2019 taiteellisella tutkimusprojektilla Choreography as Reading Practice. Kellokummun taiteellinen työ tarkastelee ruumiillisuuden ja materiaalisuuden välisiä koreografisia suhteita erilaisissa mittakaavoissa ja konteksteissa kietomalla yhteen interplanetaarisen kulttuurin, spekulatiivisen fiktion ja queer-ed tilan/vinon tilan kokemukset. Tällä hetkellä Kellokumpu työskentelee Pengerkatu 7 –Työhuone -taidetilan sekä taiteellisen   post.doc -tutkimusprojektinsa xeno/exo/astro/choreoreadings parissa.

TOISINAJATTELIJAT on tanssitaiteilijoiden Heli Keskikallion, Taru Kosken ja Soile Voiman  muodostama kollektiivi ja vapaalla kentällä toimiva työskentely-alusta, jossa pohditaan erityisesti taiteen työn ja taiteellisen havainnon merkityksiä,  sekä esittävän- ja tanssi(ja)taiteilijuuden työnkuvien laajentamisen mahdollisuuksia.  Työskentelyn keskiössä ovat praktiikan, artikuloinnin ja taiteellisen tiedon kysymykset.

Seminaari- ja työpajaviikonloppu on osa Toisinajattelijoiden vuonna 2022 ilmestyvän julkaisun kirjoittamisprosessia. Julkaisussa pohdimme keväällä 2021 kutsumiemme taiteilija-ajattelijoiden kanssa taiteellisesti artikuloituvan havainnon suhdetta kieleen ja tekstuaalisuuteen. 

Toisinajattelijoiden työskentelyä tukee Koneen säätiö.