Arvostetun kiotolaisen Monochrome Circus -tanssiryhmän johtaja ja palkittu koreografi Kosei Sakamoto valmistaa uuden teoksensa viidelle suomalaistanssijalle. Koreografia perustuu japanilaiseen runoon nimeltä Haigafuru (Ash is falling), jonka runoilija Tatsuji Miyoshi kirjoitti Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommitusten jälkeen. Tämän lyyrisen runoilijan kyyninen teos on ajankohtaisuudessaan hätkähdyttävä Fukushimassa tapahtuneen ydinvoimalaonnettomuuden jälkimainingeissa. Ydinvoimaan liittyvät kysymykset ja pelot ovat yhä osa todellisuuttamme, ei vain osa historiaa. 

Suomalais-japanilaisena yhteistuotantona valmistuvan teoksen visuaalisesta suunnittelusta vastaa muun muassa Dumb Type -ryhmästä tunnettu Takayuki Fujimoto, jonka erityisalaa ovat innovatiiviset led-valosuunnittelut.

video

 

Teos on osa Zodiakin ja Japan Contemporary Dance Networkin (JCDN) välistä koreografivaihto-ohjelmaa. Katso lisätietoa Suomi-Japani -yhteistyöstä: 2012.jcdn.org.

 

Tanssijoille esitys on erityisen rankka, sillä Sakamoton etäisesti buton mieleen tuovat liikkeet hidastuksineen, kouristuneine asentoineen ja maahan romahtamisineen vaativat armotonta fyysistä ja psyykkistäkin kestävyyttä. He kaikki suoriutuvat siitä loistavasti. Heissä on yhtä aikaa sekä sitkeyttä, herkkyyttä että lähes epäinhimillistä loputtomiin yrittämistä. Mutta hallitusti.

Ja juuri siinä on Haigafurun esityksellinen vahvuus. Se muistuttaa ja koskettaa, mutta ei ryve aiheessaan. Se ei riehu eikä syyttele, mutta jättää jäljen. Sen jälkeen vastuu on katsojalla, meillä jokaisella.

Annikki Alku, Demari.fi 17.4.2012


Kantaesitys
HAIGAFURU – Ash is falling

Koreografia Kosei Sakamoto
Tanssijat Meeri Altmets, Kaisa Niemi, Johanna Ikola, Ville Oinonen, Jarkko Lehmus
Valosuunnittelu Takayuki Fujimoto
Säveltäjä Toru Yamanaka
Kuva Johanna Tirronen
Tuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskus, Japan Contemporary Dance Network, Kosei Sakamoto
Yhteistyössä Täydenkuun tanssit

Liput 20/12 €

Taiteilijatapaaminen esityksen jälkeen 12.4.

PANNUHALLI