Muistikuvia – Recollections on Valtteri Raekallion uusi teos, yhteistyössä tanssija Annamari Keskisen sekä viulisti Meriheini Luodon kanssa. Sukupolvien läpi katsova esitys tarkastelee ihmistä, sinua tai ainakin minua kysyen: Missä kulkevat muistojen, fiktion ja narraation rajat?


Muistikuvia – Recollections on autofiktiivinen esityshybridi, jossa lapsuus, kuviteltu yhteinen historia, toteutumattomat tulevaisuudet ja oman kuolevaisuuden kohtaaminen muodostavat kehyksen kolmen taiteilijan vuoropuhelulle.

Esitys venyttää totuuden rajoja luoden fragmentaarisen maailman tiedostamattomasta; muistomme ovat valheellisia ja tulkinnanvaraisia, ja rakennamme identiteettimme aina niistä luomiemme narratiivien pohjalta.

"Ei sitä kaivoa voi tyhjentää, se kaivo on yhteydessä
syviin vesiin joissa leikimme lapsina, ja siellä
valtamerien pohjattomissa syvyyksissä lentounemme syntyivät”

- Claes Andersson, suom. Jyrki Kiiskinen

Lue lisää teoksen taustoista Zodiakin Päiväkirjasta löytyvästä haastattelusta.

Valtteri Raekallio (s. 1982) on helsinkiläinen tanssitaiteilija, jonka työskentely liikkuu useiden taiteenlajien rajapinnoilla. Hänen viimeisimpiä teoksiaan ovat immersiiviset teokset Yleisö (2018) ja Neuromaani (2016), sekä näyttämöteokset Oneiron (2018), Frigid (2017), Esitys – A Performance (2016) ja yhteistyössä Thomas Freundlichin kanssa toteutettu tanssielokuva Cold Storage (2016). Vuonna 2018 Oneiron valittiin osaksi Pohjoismaista ICE HOT katselmusta ja Harjoitus rakkaudesta (2015) valittiin osaksi kansainvälistä Aerowaves Twenty18 -kiertueverkostoa. Vuodet 2017–2021 Raekallio työskentelee valtion taiteilija-apurahalla.

Raekallio on työskennellyt tanssijana kansainvälisten koreografien sekä keskeisten suomalaisten tanssintekijöiden kanssa yli 70 teoksessa esiintyen 40 eri maassa. Raekallio oli kiinnitettynä Helsinki Dance Companyyn 2006–2014. Vuosina 2001–2010 hän tanssi 14 Tommi Kitin koreografiassa. Tällä hetkellä Raekallio työskentelee tanssijana Norjassa Ina Christel Johannessenin teoksissa.

Meriheini Luoto on Sibelius-Akatemiasta vuonna 2016 valmistunut taiteilija, joka tutkii ääntä kokonaisvaltaisena ilmiönä soittiminaan viulu, avainviulu, laulu ja elektroniikka. Hän poimii sävelkieleensä vaikutteita mm. kokeellisesta musiikista, äänitaiteesta sekä pohjoismaisesta kansanmusiikista. Erilaisten tilojen tuomat mahdollisuudet innoittavat puolestaan etsimään tavanomaisesta poikkeavia tapoja musiikin esittämiseen ja kokemiseen. Työskentelyn pohjana toimii usein improvisointi, sointisävyjen etsiminen, kokemuksellisuus sekä intuitio.

Luoto julkaisi debyyttialbuminsa Metsänpeitto syksyllä 2017. Albumi sai laajasti kansainvälistä huomiota ja se valittiin myös vuoden 2018 Teosto-palkintoehdokkaaksi. Parhaillaan valmisteilla on toinen albumi, joka julkaistaan syksyllä 2019.

Annamari Keskinen on kansainvälisen uran luonut tanssitaiteilija ja koreografi Helsingistä. Tanssijana Keskinen on esiintynyt useissa ammattitanssiryhmissä ja kookonpanoissa ympäri
Eurooppaa vuodesta 2004 lähtien ja tehnyt uransa aikana yhteistyötä yli 30 koreografin/ohjaajan kanssa. Erikseen heistä mainittakoon Johannes Wieland / Staatstheater Kassel, Jozef Frucek ja Linda Kapetanea / Rootless Root, Helder Seabra, Chris Harring, Rafael Bonachela Company, National Dance Company of Wales, Stephanie Thiersch, Shannon Gillen, Alexander Ekman ja IT Dansa. Suomessa Annamari on tanssinut Valtteri Raekallion teoksissa Oneiron ja Yleisö.

Vuonna 2018 Keskinen perusti yhdessä tanssija ja koreografi Ryan Masonin kanssa THAR BE DRAGONSin, foorumin, joka keskittyy tanssiteatteriin, opetustyhön ja esitystoimintaan.
Perustamisvuonna THAR BE DRAGONS teki kaksi kokoillan teosta ja opetti työpajoja New Yorkissa, Berliinissä ja Helsingissä.

https://www.youtube.com/watch?v=GzKKqHL2RE0

Kantaesitys
MUISTIKUVIA – RECOLLECTIONS

Taiteellinen suunnittelu ja toteutus Valtteri Raekallio
Tanssi Annamari Keskinen ja Valtteri Raekallio
Musiikin sävellys ja esitys Meriheini Luoto (viulu, avainviulu, laulu, elektroniikka)
Live-elektroniikan koodaus Kaj Mäki-Ullakko
Lavastus Aino Koski
Valosuunnittelu Jukka Huitila
Esitysteknikot Johannes Vartola, Pauli Riikonen
Päiväkirjatekstit ja arkistokuvat ja -taltioinnit Valtteri Raekallio
Kaitafilmikuvaus ja projisoinnit Thomas Freundlich
Nuken rakennus Saima Lahtinen
Nuketuksen konsultointi Aati Saarva
Tuotantoassistentti Riikka Laurilehto
Tuotanto Raekallio Corp., Zodiak – Uuden tanssin keskus

Kuvat Lauri Lundahl

Taiteilijatapaaminen jokaisen esityksen jälkeen

Kesto 55 min

Liput 30,50/24,50/16,50 €

ZODIAK STAGE