Vaiettujen asioiden keskellä eläminen on kuin asuisi aktiivisen tulivuoren juurella. Silmien ummistaminen uhalta ei pelasta siltä.

Flow Productionsin uusi teos [mute] tarkastelee puhumattomuutta, konfliktin välttämistä, häpeää ja kasvojen menettämisen pelkoa. Yhdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle luotu esitys käsittelee aihettaan siekailemattomasti surrealististen elementtien ja mustan huumorin sävyttämänä.

[mute] on toteutettu kiertävällä miehityksellä, joka muuttuu esityksestä toiseen. Teoksen rakenne on esiintyjäpareille sama, mutta eri esiintyjät tuovat siihen oman persoonansa, liikkeensä ja ilmaisunsa.

Aikuisten tekemässä koreografiassa puhumattomuutta lähestytään lapsen näkökulmasta: turkikseen pukeutunut hahmo ei saa sanottua sanaakaan ja lapsi asuu ilmassa leijuvista muovikuusista rakennetussa fantasiametsässä. [mute] ei kuitenkaan ole lapsille tarkoitettu teos, korostaa Pirjo Yli-Maunula, toinen teoksen koreografeista ja aikuisesiintyjistä​.

Tekijät ovat halunneet kuvata, miltä aikuisen käyttäytyminen näyttäytyy lapsen silmin. Lapsi selviytyy mielikuvituksensa avulla. Teoksen teemat ja tasot kuuluvat silti aikuisille, vaikka lavalla nähdään aikuisen esiintyjän kanssa lapsiesiintyjä.

Teoksen aikuisina esiintyjinä toimivat teoksen koreografit Titta Court ja Pirjo Yli-Maunula. 12-vuotias Pinja​ ​Palosaari​ ja 8-vuotias Marona​ ​Awdishou​ ovat tehneet [muten] lapsen roolin. Helsingin esityksissä nähdään Yli-Maunula ja Palosaari.

Lapsiesiintyjät ovat olleet mukana luomassa teosta yhtä pelottomasti ja riskejä kaihtamatta kuin aikuiset. Vaikka teoksen aihe on vakava, sillä on myös absurdi ja leikkisä puolensa, jota lapset ovat luoneet teokseen omalla esiintyjyydellään.

”Näyttämöllä altis ja lämmin lapsi kohtaa päättömän ja vaurioituneen aikuisen, jonka toiminta on outoa, odottamatonta ja kyseenalaista. - - [mute] on syvästi ajateltu, tiheä ja ulkoisesti kaunis teos.” – Eeva Kauppinen, Teatteri&Tanssi + Sirkus

”On lohdullista katsoa teosta, joka ei tuputa yhtä totuutta, vaan antaa aikaa lukea kerronnan monia signaaleja.” – Petri Kauppinen, Kaleva

[mute] sai ensi-iltansa Oulussa Kulttuuritalo Valveella 4.11.2017.

 

https://www.youtube.com/watch?v=XPlp_9b8Jzw

Vierailuesitys
[MUTE]

Koreografia Titta Court & Pirjo Yli-Maunula
Esiintyjänä Helsingin esityksessä Pirjo Yli-Maunula
Lapsitanssija Helsingin esityksessä Pinja Palosaari
Valosuunnittelu Jukka Huitila
Sävellys Aake Otsala, George Bandoek Apostolakis
Äänellinen ohjaus Aake Otsala
Puvustus ja lavastus Heidi Kesti
Teosteksti ja näyttämökuvat Janne-Pekka Manninen
Ennakkokuvat Pekka Mäkinen.
Tuotanto Flow Productions
Tukijat Taiteen edistämiskeskus, Oulun kaupunki, Majaoja-säätiö.
Ensi-ilta 4.11.2017, Kulttuuritalo Valve (Oulu)

Kuva Janne-Pekka Manninen

Taiteilijatapaaminen to 4.4. esityksen jälkeen

Kesto 45 min

Liput 31,00/25,00/16,50 €
Huom! www.lippu.fi

Zodiakin sarjalippu käy esityksiin, sarjalipun esitysliput Tiketistä.

STOA (Teatterisali)
Turunlinnantie 1, Itäkeskus