Vera Nevanlinnan soolo News perustuu amerikkalaisen tanssinuudistajan Deborah Hayn koreografiseen käsikirjoitukseen. Nevanlinna on sovittanut Hayn koreografisista lähtökohdista oman soolonsa ja luonut työryhmineen kokonaisteoksen, jossa eri osa-alueet – koreografia, puku, ääni ja valo – ovat läsnä samanarvoisesti.

Huhtikuussa 2007 ensiesitetty News palaa nyt Vera Nevanlinnan ja työryhmän toteuttamana uudelleentulkintana Zodiakin ohjelmistoon.

Deborah Hayn käsikirjoitus sisältää teoksen ajatukselliset, liikkeelliset, tilalliset ja äänenkäytölliset ohjeet. Kuvanveistäjä Maria Dunckerin valmistama ketakäyttöinen paperipuku, sekä äänisuunnittelija Tuomas Norvion reaaliaikainen, puvun rapinaa hyödyntävä äänimaailma muodostavat yhdessä koreografian kanssa ainutlaatuisen, hetkessä elävän tanssiteoksen. Teoksen visuaalisesta ilmeestä vastaa valosuunnittelija Heikki Paasonen.

Newsin ensiesityksen jälkeen Nevanlinna on työskennellyt ja kiertänyt Newsin lisäksi useassa Deborah Hayn kansainvälisessä produktiossa: If I Sing to You (Forsythe Company, 2008), Lightening (Zodiak, 2010), Figure a Sea (Cullberg, 2015), sekä Animals on the Beach (Tanz Im August, 2019).

Monivuotisen yhteistyön myötä Nevanlinnan ymmärrys ja tietotaito suhteessa Hayn koreografiseen ajatteluun on sekä syventynyt, laajentunut että muuttunut. Tätä kertynyttä kokemusta Nevanlinna käyttää tulkitessaan nyt uudelleen teosta News.


Koreografia: Deborah Hay
Sovitus ja tanssi: Vera Nevanlinna
Äänisuunnittelu: Tuomas Norvio
Pukusuunnittelu: Maria Duncker
Valosuunnittelu: Heikki Paasonen
Tuotanto: Zodiak, Vera Nevanlinna, Stoa
Kuvat: Riikka Sundqvist

UUSINTAENSI-ILTA