Tiia Kasurisen uusi teos ONSTAGE – The Concert ammentaa inspiraatiota poptähdistä, klubikeikoista ja lava -alter egoista - sekä erityisesti musiikkimaailman femmeistä, jotka ovat valjastaneet yleisön katseen voimavarakseen.

Syksyllä 2023 ensi-iltansa saava lavateos ONSTAGE – The Concert tutkii alter egoja ja musiikkikontekstin lavapresenssejä. Mitä syntyy, kun nykykoreografia ja visuaalinen muodonmuutos kohtaavat musiikin tekemisen ja esittämisen praktiikat?

Teos pohjautuu esiintyjä-koreografi Tiia Kasurisen sekä äänisuunnittelija Olli Lautiolan esitystä varten perustettuun electronic pop-yhtyeeseen ja EP-levyyn, jonka Kasurinen ja Lautiola säveltävät ja sanoittavat vuosien 2021-2023 aikana. Teoksen protagonistina toimii Kasurisen maskeerauksen avulla löydetty alter ego-hahmo. Lavalla nähdään lisäksi vogue- ja performanssitaideduo Amanda & Lydia (Amanda 007 ja Lydia Ofi Teresia). 

Helsingin juhlaviikoilla sekä Zodiak Stagella nähtävä teos on levyn julkaisukeikka, tanssiteos, musiikillinen kokeilu ja koreografinen alter ego-tutkimus. Mitä tanssiteoksen ja klubikeikan yhdistyminen herättää - esiintyjässä ja yleisössä?

Esitys kiinnostuu hetkessä syntyvistä sekä suunnitelluista koreografioista, jotka syntyvät musiikkikontekstin esitystilanteissa. Teos pohtii karisman ja katseen teemoja ja vaikuttuu artisteista kuten Nadia Tehran, Grimes, Madonna, Lizzo, Arca100000, Ariana Grande, Whitney Houston, Donna Missal, Billie Eilish ja fka Twigs.

“Keikoilla käydessäni huomaan, että inspiroidun artistien liikelaaduista, asennoista ja spontaaneista koreografioista; erityisesti minua puhuttelee naisten ja femmejen esiintyjien rohkea tilan ottaminen sekä asennot, joita ei näe arkikuvastossa. Koen konsertit kineettisenä tilana - aivan kuten tanssitaiteen lavoilla, liike voi koskettaa ja liikuttaa katsojaa. Mitä tapahtuu, kun klubikeikka asetetaan tanssin kontekstiin?”

BIO: Tiia Kasurinen

Tiia Kasurinen on Tukholman taideyliopistosta vuonna 2017 valmistunut taiteilija ja koreografi. Kasurinen on kiinnostunut mm. identiteetin, sukupuolen, katseen ja pop-kulttuurin teemoista, ja tutkii niitä töissään maskeerauksen, visuaalisen muodonmuutoksen ja liikkeen työkaluja hyödyntäen. Youtube-tutorialit ja somaattinen liike kulkevat hänen töissään rinnakkain, luoden tunnistettavan estetiikan. Kun Kasurinen ei työskentele omien projektiensa parissa, hän tekee töitä tanssijana, esiintyjänä ja kollaboraattorina muille taiteilijoille ja heidän kanssaan.

https://tiiakasurinen.com

Lue Tiia Kasurisen haastattelu verkkosivujemme Päiväkirjasta.

 

 

Konsepti, koreografia: Tiia Kasurinen (she/her)
Esitys:
Tiia Kasurinen, Lydia Ofi Teresia (she/her), Amanda 007 (she/her), Olli Lautiola (he/him)
Äänisuunnittelu:
Olli Lautiola & Tiia Kasurinen
Valosuunnittelu:
Mikko Kaukonen (he/him), Sofia Linde (mentorointi, she/her)
Pukusuunnittelu:
Annukka Havukumpu (she/her)
Lavasuunnittelu:
Landys Roimola (she/her)
Liikegrafiikka:
Gabriel Boicel (he/him)
Tukijat ja yhteistyökumppanit:
Zodiak - Uuden tanssin keskus, Helsingin juhlaviikot, Tanssin Talo, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, Koneen Säätiö / Saaren kartanon residenssi
Residenssit:
Saaren kartanon residenssi / Koneen Säätiö, Vantaan Tanssiopisto, Zodiak
Tuotanto:
Tiia Kasurinen, Zodiak – Uuden tanssin keskus, Helsingin juhlaviikot
Ennakkovalokuvat:
Saara Taussi (she/her)
Teaservideot: Eva-Liisa Orupöld (she/her)

KANTAESITYS