Voiko tanssiteos perustua paperiin ja sen liikkeeseen? Mitä tapahtuu kun esitys kohtaa installaation? Mikä on pienin mahdollinen esityksellinen teko?

Muun muassa näitä kysymyksiä esittää Zodiakin huhtikuun toinen ensi-ilta Paper Piece. Tanssija-koreografien Andrius Katinasin ja Vera Nevanlinnan sekä kuvataiteilija ja tilasuunnittelija Salla Salinin yhteisteos saa ensi-iltansa 9. huhtikuuta Kaapelitehtaan Pannuhallissa.

Pannuhallin suureen, kirkkomaisen korkeaan tilaan luotava teos syntyy elottomien esineiden, ihmisesiintyjien, tilan ja ajankäytön välisistä suhteista ja jännitteistä. Paper Piecen keskeiseksi ominaisuudeksi nousee eräänlainen kaksoisvalotus, jonka juuret ovat esityksen ja installaation ominaisuuksia sekoittavassa teosmuodossa.

Paper Piece rakentuu näennäisen yksinkertaisista teoista ja elementeistä. Lopputulos on kuitenkin ilmaisevampi kuin osiensa summa. Kohtaukset alkavat värittyä katsojan niihin lataamista tulkinnoista, mutta samalla esitys palauttaa itseään jatkuvasti takaisin neutraaliin, epäesittävään tilaan. Kokonaisuus henkii silti arkaaista voimaa, jonkinlaista yleistä pyhyyttä.

Teoksessa esiintyvät kuuden ihmisesiintyjän lisäksi suuret voima-, alumiini- ja tervapaperiarkit. Paperin esi-isien henget ovat myös läsnä puun muodossa.

Paper Piecen idea on peräisin Andrius Katinasin sooloteoksesta WORK Zodiakissa syksyllä 2013.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NUTZBQ4ITKg

Kantaesitys
PAPER PIECE

Konsepti Andrius Katinas
Koreografia & installaatio Andrius Katinas, Vera Nevanlinna, Salla Salin
Esiintyjät Ninu Lindfors, Vera Tegelman, Saara Töyrylä, Vera Nevanlinna, Andrius Katinas
Valosuunnittelija Meri Ekola
Äänisuunnittelija Tuomas Norvio
Taiteellinen satelliitti Max Ryynänen
Tuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskus, Andrius Katinas
Kuva Paulius Gasiunas / Salla Salin

Taiteilijatapaaminen 15.4. esityksen jälkeen.

Kesto 70 min

Liput 23/15 €

PANNUHALLI