Millainen on ajatteleva sydän?

Veli Lehtovaaran uusi teos Peltotiekeskustelu yhdistää koreografisen, ekologisen, filosofisen ja kuvallisen ajattelun muotoja. Huomio tarkentuu asioihin, jotka me ihmisinä jaamme muiden olevien kanssa erityisesti ruumiillisuuden, havainnon ja liikkeen näkökulmasta.

Esityksessä kolme tanssijaa keskustelee liikkein ja sanoin muiden luonnonmuotojen, aikalaisten ja edesmenneiden, toistensa ja yleisön kanssa. Keskustelun rekisteri vaihtelee runollisen ja loogisen, liikkeen ja puheen, läsnä olevan ja imaginäärisen välillä.

Teoksessa ajattelua tarkastellaan liikkeellisenä ja ruumiillisena asiana, joka ei rajaudu pelkästään kieleen tai kuulu yksinomaan ihmiselle. Miten tanssi voi näyttäytyä luonnon ilmiönä ja koreografia ajatteluna, jossa energian ja informaation liike saa hahmon?

Eija-Liisa Ahtila on luonut teoksen liikkuvan kuvan, joka asettuu näyttämöllä dialogiin koreografian kanssa. Liikkuva kuva ehdottaa tanssille tienoota. Paikkana on peltoaukea ja kapea tie, joka kulkee sen poikki. Ajankohta on muutama tunti sadonkorjuun jälkeen myöhäiselokuun iltana – tuuli, linnut, valo, usva, yön saapuminen. Yhtäältä kuva rajaa näyttämön esiin ja toisaalta muistuttaa luonnosta kulttuurin alkuperänä.

Lehtovaaran koreografinen ja Ahtilan kuvallinen ajattelu muodostavat yhdessä ajan ja tilan, jossa voi syntyä oivallus alkuperästä, osallisuudesta ja yhteenkuulumisesta – tanssista elämän monimuotoisessa piirissä, toisten olevien kanssa.

Teoksen keskeisenä lähdemateriaalina on saksalaisen filosofin Martin Heideggerin vuosina 1944-45 kirjoittama teksti Silleen jättämisen pohtimiseksi: Peltotiekeskustelu ajattelemisesta. Lue lisää Veli Lehtovaaran ajatuksista Heideggerin tekstin ja tanssin yhteyksistä Zodiakin Päiväkirjasta.

Teoksen suomalais-belgialainen työryhmä muodostuu kokeneista esiintyjistä ja taiteilijoista, jotka työskentelevät alansa huipulla.

https://vimeo.com/255622897

https://vimeo.com/255621076#at=6

Kuva poistettu. Kuva poistettu.     Kuva poistettu.       Kuva poistettu.

Kantaesitys
PELTOTIEKESKUSTELU

Koreografia Veli Lehtovaara, yhteistyössä esiintyjien kanssa
Esiintyjät Mikko Hyvönen, Veli Lehtovaara, Elisaveta Penkova
Valosuunnittelu Luc Schaltin
Äänisuunnittelu Jani Hietanen
Liikkuva kuva Eija-Liisa Ahtila
Pukusuunnittelu Heide Vanderieck
Avustava tanssija Kevin Fay
Tuottaja Riikka Thitz
Harjoittelija Riina Laine
Tuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskus, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, SpaceTimeLove
Residenssit Zodiak – Uuden Tanssin Keskus (FI), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (BE), STUK – House for Dance, Image and Sound (BE), Kunstencentrum BUDA (BE), Château de Monthelon (FR), wpZimmer (BE)
Kuvat Clara Hermans

Tukijat Taiteen edistämiskeskus, Alfred Kordelinin Säätiö, Flemish Community, Koneen Säätiö, TelepART

Esitys on toteutettu [DNA] Departures and Arrivals -hankkeen puitteissa. Hanketta tukee EU n Luova Eurooppa -ohjelma.

Teosalustus 24.2. klo 18.15.–18.45
Taiteilijatapaaminen 28.2. esityksen jälkeen.

Kesto 60 min

Liput 27,50/20,50/16,50 €

ZODIAK STAGE