RIEHA on kollektiivisen riehaantumisen ruumiillinen juhla. Esitys jytisee, pauhaa ja ohjaa esiintyjäjoukkiota kohti hurmoksellista ruumiillisuuden tilaa.

Riehaantuminen on ihana ilmiö, joka usein vaimennetaan. Mia Jaatisen ja työryhmän RIEHA kysyy, mitä riehaantuminen oikeastaan on – mielessä, ruumiissa, koreografisena kompositiona ja toimintana nykytanssitaiteen keinoin.

RIEHA-teoksen lähtökohtina toimivat ajatukset yhteisestä ruumiista, sen pulsaatiosta ja tunnusta, kollektiivisesta viisaudesta sekä jaetusta ymmärryksestä. Teoksen esiintyjät antautuvat tanssimisen riemulle ja joukkohurmiolle.

Esityksen maailmassa leikitellään säännöllisyydellä ja säntillisyydellä hajottaen nämä järjestäytymiset yhteisesti sovitulla kaaoksella, riehalla ja järjestäytymättömyydellä. RIEHAssa pirskahdellaan, rönsyillään, kuplitaan ja hykerrellään, muodostelmatanssitaan, tehdään tosissaan ja antaudutaan.

Esityksen liikeellinen maailma rakentuu erilaisista rytmeistä, toistoista, joustoista, ravisteluista, muodonmuutoksista; tanssin ja taidon ilotulituksista, jotka sykkivät live-dj:n soittaman musiikin johdattamina.

RIEHAn esiintyjiä yhdistää pitkäjänteinen yhteistyö Kinetic Orchestra -nykytanssiryhmässä. Ryhmän jäsenten kesken on syntynyt vahva luottamussuhde, joka on mahdollistanut yhteisen liikekielen syntymisen, jaetun ymmärryksen muodostumisen sekä kollektiivisen viisauden tunnun.

Tuntuu kuin katoaisimme hetkeksi, endorfiinit jylläävät, mielemme ja ruumiimme avautuvat, valmiina metamorfoitumaan, kasvattamaan yhteiset kidukset, sukeltamaan mielikuvitusmaailman ääriin. Hurmioitunut, kaikkivoipainen meduusaeläin herää ja hengittää.

Annamme tuntemuksien täyttää sekä hukuttaa meidät hetkellisesti. Meidän pulssimme kiihottavat, yllyttävät ja rohkaisevat nauttimaan siinä missä olemme. Sisäisyytemme kohtaavat, muokkautuvat, muovautuvat uudeksi ja yhteiseksi. Emme ole identtisiä vaan samankaltaisia. Kollektiivisen, lihaisan lonkeroeläimen ruumis jytää ja leikkii.

Hopeanhohtoisten pikkukalojen parvi villiintyy, ujeltaa.
Kaikenkarvaisten olioiden paraati vyöryy eteenpäin.

Pauhaamme, riehaannumme, reivaamme, janoamme liikettä, tanssia, yhdessä sammuen ja syttyen, iloiten sekä purskahdellen kunnes jano hiipuu, pysähtyy.

Lue Mia Jaatisen haastattelu Zodiakin Päiväkirjasta.

 

Koreografia: Mia Jaatinen ja työryhmä
Esitys: Sanni Giordani, Mia Jaatinen, Minna Karttunen, Anni Koskinen, Kalle Lähde ja Oskari Turpeinen
Valosuunnittelu: Riikka Karjalainen
Äänisuunnittelu ja dj: Josu Mämmi
Tuotanto: Mia Jaatinen
Osatuotanto: Kinetic Orchestra, Zodiak - Uuden tanssin keskus

Teosta tukemassa: Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Taiteen edistämiskeskus

KANTAESITYS