Tilan halkaisee suuri ikkuna, jonka eri puolille esiintyjät ja yleisö asettuvat.

”Minä katson sinua katsomassa minua katsomassa sinua katsomassa...”

Täysin sanattomassa esityksessä esiintyjä neuvottelee saadakseen luvan katsoa, ja viettelee katsojan maailmaansa. Mutta kuka katsoo ja ketä?  

Voyeur on teos, joka käsittelee katsomisen tapahtumaa ruumiillisen kommunikaation avulla. Se tekee näkyväksi niin katseeseen liittyvän vallan kuin sen rakkaudellisen potentiaalin. 

Voyeur on tila, jossa yleisön on mahdollista turvallisesti tutkia katseeseen ja nähdyksi tulemisen liittyviä tunteita ja kokemusta: miltä ja missä nähdyksi tuleminen tuntuu, miten katseemme kohtaavat, milloin käännän katseeni pois, mitä on kommunikaatio ilman sanoja?

”Mihin sinun katseesi loppuu ja mistä minun katseeni alkaa? Katse ei ole kummankaan, se on suhde johon osallistutaan.”

Työryhmän vetäjinä toimivat ohjaaja-koreografipari Matilda Aaltonen ja Joel Teixeira Neves. Teoksen valosuunnittelusta vastaa Mia Jalerva, äänisuunnittelusta Mitja Nylund ja pukusuunnittelusta Justus Kantakoski. Teoksessa esiintyy 15 ammattitanssijaa.

 

Matilda Aaltonen työskentelee koreografina sekä esiintyjänä kollektiiviseen työtapaan sitoutuvissa työryhmissä tanssin ja esitystaiteen alueilla. Aaltosen töissä aistinen, esteettinen, eettinen ja poliittinen kietoutuvat erottamattomasti yhteen. Häntä kiehtoo tanssin mahdollisuus löytää ja määrittää uudelleen ihmisruumis. Aaltonen valmistuu tanssitaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta keväällä 2020.

Aaltosen viimeisimpiä töitä ovat  “olento / olio / otus / eläin / eläjä” (syksy 2019, Teak), “Voyeur (syksy 2019, Todellisuuden tutkimuskeskus ja Riveria-ammattiopisto) ja “Their Limbs Their Lungs Their Legs” ( talvi 2019, TADaC Theatre Academy Dance Company, kor. Lea Moro).

Joel Teixeira Neves on Helsingissä asuva näyttämötaiteen eri osa-alueilla toimiva ohjaaja ja esitystaiteilija. Hänen taiteessaan yleisö kutsutaan mukaan kokeilemaan ja kuvittelemaan mahdollisia maailmoja: teosten päämääränä on tarjota alusta, jossa on enemmän aikaa ja tilaa tutkia sosiaalisen kanssakäymisen ja erilaisia maailmassa olemisen tapoja.

Teixeira Neves on valmistunut  Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta ohjauksen koulutusohjelmasta keväällä 2018. Hänen ohjaamiaan töitä on nähty mm. Kiasma-teatterissa, Kom-teatterissa ja Amsterdamissa osana ITS-festivaalia. Viimeisimmissä töissään Teixeira Neves tutkii katsomisen tapahtumaa, kuuntelemista kokonaisvaltaisena ruumiillisena toimintana ja ekokatastrofin tuottamaa henkistä ahdistusta.

Aaltosen ja Nevesin taiteellinen tutkimus Voyeurin parissa on alkanut jo vuonna 2017 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Syksyllä 2019 teos toteutettiin yhteistyössä Riveria - Outokummun tanssin koulutuksen kanssa. Vuonna 2020 Voyeur on osa Todellisuuden tutkimuskeskuksen pääohjelmistoa, jonka teemana on kehollisuus.

 

Kuva poistettu.

Festivaaliesitys
VOYEUR

Koreografia, konsepti, ohjaus Matilda Aaltonen & Joel Teixeira Neves
Valosuunnittelu Mia Jalerva
Äänisuunnittelu Mitja Nylund
Pukusuunnittelu Justus Kantakoski
Tuotanto Todellisuuden tutkimuskeskus
Kesto 60 min
Kuva Sanni Siira

Liput 30,50/24,50/16,50 €

ZODIAK STAGE