“We should write (act) as we dream; we should even try and write (act), we should all do it for ourselves, it’s very healthy, because it’s the only place where we never lie. At night we don’t lie. Now if we think that our whole lives are built on lying - they are strange buildings - we should try and write (act) as our dreams teach us; shamelessly, fearlessly, and by facing what is inside very human being-sheer violence, disgust, terror, shit, invention, poetry.“

 Hélène Cixous, mukaillen

Hauraat silmät – Fragile eyes on tanssia, tekstiä ja musiikkia yhdistävä esitys, jonka lähtökohtana on ranskalaisen filosofin ja kirjailijan Hélène Cixous’n teos Medusan nauru (1975). Kirja on feministinen klassikko, joka aikanaan inspiroi monia naisia ja naistaiteilijoita suoriin kannanottoihin  länsimaisen kulttuurin miesvaltaisuutta vastaan.

“Kirjoita! Kirjoittaminen on sinua varten, sinä olet itseäsi varten, ruumiisi kuuluu sinulle, tartu siihen! “

Teoksessaan Cixous puhuu erityisesti kirjoittamisesta naisen kielellä ja kannustaa naista omistamaan oman ruumiinsa kokemuksineen ja niiden kautta syntyvän kirjoituksen. 40 vuotta ilmestymisensä jälkeen Cixous’n ajatukset ovat edelleen ajankohtaisia, sillä naisen vapaus ei ole itseisarvo. Teos tuo esille sen haurauden, joka liittyy saavutettuihin etuihin, mutta myös niiden puolustamiseen ja ylläpitämiseen.

Hauraat silmät -esitys siirtää Cixous’n teemat performatiivisen toiminnan ja unen tasolle. Teos on immersiivinen kudos, jossa äänimaailma ja Cixous’n tekstien pohjalta kehittyneet tilanteet, uudet tekstit ja laulut synnyttävät hallusinaation kaltaisia olotiloja. Sen unenomaisen absurdi tunnelma syntyy kun arjen realismi yhdistyy fantasiaan. Esitys liikkuu eri esitystaiteiden rajapinnoilla ja väleissä, sijoittumatta mihinkään yksittäiseen genreen.

Teoksessa on kuusi esiintyjää: Sonja Ahlfors ja Joanna Wingren Blaue Frau -ryhmästä,tanskalainen Bo Madvig, Marlon Moilanen, Pinja Poropudas sekä Klara Wenner Tångring. Taiteelliseen työryhmään kuuluvat lisäksi valosuunnittelija Meri Ekola, äänisuunnittelija Jouni Tauriainen, pukusuunnittelija Ingvill Fossheim, lavastaja Fabian Nyberg, dramaturgi Titta Halinen sekä keskustelukumppanina Rea-Liina Brunou.

Lue lisää esityksen taustoista Zodiakin Päiväkirjasta löytyvästä Liisa Pentin haastattelusta.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Qqb3EwxsOVg

 

Kuva poistettu.

Kantaesitys
HAURAAT SILMÄT – FRAGILE EYES

Konsepti ja ohjaus Liisa Pentti
Esiintyjät Sonja Ahlfors, Bo Madvig, Marlon Moilanen, Pinja Poropudas, Klara Wenner Tångring, Joanna Wingren
Valosuunnitelu Meri Ekola
Äänisuunnittelu Jouni Tauriainen
Pukusuunnittelu Ingvill Fossheim
Lavastaja Fabian Nyberg
Dramaturgi Titta Halinen
Keskustelukumppani Rea-Liina Brunou
Tuottaja Inari Pesonen
Tuotanto Tanssiryhmä Liisa Pentti +Co, Zodiak – Uuden Tanssin Keskus

Kuvat Uupi Tirronen

Esityskielet suomi, ruotsi, englanti, tanska, ranska

Taiteilijatapaaminen ti 26.3. esityksen jälkeen

Kesto 60 min

Liput 30,50/24,50/16,50 €

ZODIAK STAGE