Shamanismi, voguing ja Yishun kohtaavat. Koreografi Choy Ka Fain multimediateoksessa Yishun is Burning singaporelaiset rituaalitanssit muuntuvat transsendenttiseksi queersooloksi.

Teoksessa Yishun is Burning yleisö sukeltaa Yishuniin, pahamaineiseen singaporelaiseen lähiöön etsimään uskonnollista hurmiota. Singapore on perinteisesti tunnettu autoritäärisenä kaupunkivaltiona, jossa yhteiskuntaa hallitsee kontrolli ja jossa sananvapaudelle ei ole tilaa. Yishunin lähiö on eräänlainen vastakohta Singaporen vaalimalle hohtavan puhtaalle imagolle, ja paikka erinäisille hengellisille teoille.

Yishun is Burning on monikulttuurinen voguing-tanssijuhla, joka ylittää sukupuolen, rodun ja uskonnon rajat. Teos on saanut inspiraationsa singaporelaisesta ilmiöstä, jossa jumalolentoja palvotaan rituaalisesti taistelussa pahaa vastaan. Esitystä johtaa myös nimellä Aurora Sun tunnettu norjalais-thaimaalainen tanssija Sun Phitthaya Phaefuang, joka liikkuu esityksessä ekstaasin, transsin ja dragin välisissä tiloissa.

Sun Phitthaya Phaefuang on Kaakkois-Aasian voguing-skenen nouseva tähti. Hänen tanssiaan säestävät singaporelainen malaijiyhtye NADA (Rizman Putra ja Safuan Johari) ja kiinalainen rumpali Cheryl Ong.

Kolmekymmentä vuotta ikonisen New Yorkissa kuvatun dokumentin Paris is Burning jälkeen Choy Ka Fain esitysillassa tutkitaan vanhoja ja uusia liikkeen perinteitä yhdistettynä globalisoituneen maailman teemoihin sekä juhlistetaan henkisyyden etsimistä tanssissa.

 

 

Bio: Choy Ka Fai

Choy Ka Fai on Berliinissä asuva singaporelainen taiteilija, jonka praktiikka sijoittuu tanssin, mediataiteen ja esitystaiteen risteyskohtaan. Ka Fain tutkimuksen ytimessä on hänen jatkuva kiinnostuksensa ihmiskehon metafysiikkaan. Ka Fai omaksuu erilaisia teknologioita ja narratiiveja tutkimusretkien, pseudotieteellisten kokeilujen ja dokumentaaristen esitysten kautta sekä kuvittelee niiden avulla ihmiskehon uusia tulevaisuuksia.

Ka Fain projektien esityspaikkoihin lukeutuu merkittäviä instituutioita ja festivaaleja ympäri maailmaa, kuten Sadler’s Wells (Lontoo, Iso-Britannia), ImPulsTanz-festivaalit (Wien, Itävalta) sekä Tanzplattform ja Tanz Im August -festivaalit (Berliini, Saksa). Hän oli residenssitaiteilijana tanzhaus nrw:ssä Düsseldorfissa vuosina 2017–2019 ja Künstlerhaus Bethanienissa Berliinissä vuosina 2014–2015. Ka Fai on valmistunut vuorovaikutussuunnittelun maisteriksi (MA) Royal College of Artista Lontoosta, Iso-Britanniasta.

Yishun is Burning on osa Choy Ka Fain meneillään olevaa CosmicWander-projektia, jossa tutkitaan Aasian shamaanista tanssikulttuuria. CosmicWander koostuu esityksistä, installaatioista ja virtuaalisista portaaleista, jotka nostavat esille tanssiin, transsiin ja uskomusjärjestelmiin liittyviä vaihtoehtoisia ja katovia kulttuureita.

Yliluonnollisen tanssikokemuksen etsimisen lomassa Choy Ka Fai on kuvannut poikkeuksellisia shamaanirituaaleja ja kansanperinteitä, jotka ovat edelleen vallitsevia nykyaikana ja jotka risteilevät Aasian laajempien ympäristöön, teknologiaan ja politiikkaan liittyvien muutosten kanssa. Ka Fai aloitti etsintänsä vuonna 2018, jolloin hän lähti 18 kuukautta kestäneelle matkalle Aasian halki tapaamaan yli 50 henkimeediota Siperiassa, Taiwanissa, Vietnamissa, Singaporessa ja Indonesiassa. Ka Fai muuntaa matkalla kohtaamansa muuttuneet tietoisuuden tilat uuteen muotoon esityslavalla. Työssään Ka Fai pohtii vaihtoehtoisia tietämisen ja elämisen tapoja sekä muita todellisuuksia.

www.cosmicwander.info

Katso myös: Choy Ka Fain näyttely The Wanderer: Metal, Water, Earth (2021–2022) MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa 4.–12.12.

Bio: Sun

Phitthaya Phaefuang, lempinimeltään Sun, syntyi Chon Daenissa, Thaimaassa vuonna 1988 ja muutti Norjaan vuonna 1991. Hän kävi vuoden kestäneet tanssin esiopinnot Spin Off Forstudium i Dansissa, Oslossa sekä opiskeli modernia ja nykytanssia KHiO:ssa (Oslo National Academy of the Arts) ja valmistui vuonna 2011. Vuonna 2012 Phaefuang muutti Thaimaahan ja alkoi tehdä projekteja ympäri Aasiaa pääasiassa Singaporessa, Taiwanissa ja Japanissa.

Phaefuang on työskennellyt Tang Fu Kuenin, Pichet Klunchun, Choy Ka Fain, Daniel Kokin, Brian Gothong Tanin, Jereh Leungin, Cheng Ta Yun ja Maya Dance Theatren kanssa. Vuodesta 2015 lähtien hän on käynyt voguing-, sex sirens-, runway- ja ballroom history -kursseilla ja -sessioissa. Phaefuang on esiintynyt vogue balleissa Aasiassa ja Euroopassa ja voittanut palkintoja. Lisäksi hän kuului seitsemän vuoden ajan House of Amazoniin, jonka äiti ja perustaja on Leiomy Miyake Mugler. Phaefuang loi myös vogue- ja ballroom-skenen Thaimaahan, ja hänet tunnetaan Thaimaan ballroom-skenen edelläkävijänä.

 

Konsepti, dokumentti ja ohjaus: Choy Ka Fai
Dramaturgia: Tang Fu-Kuen
Läsnäolevat henget: Kali ja Kuan Yin
Koreografi ja tanssi: Sun Phitthaya Phaefuang
Äänisuunnittelu ja musiikki: NADA (Rizman Putra & Safuan Johari) and Cheryl Ong
3D visuaalinen suunnittelu ja teknologia: Brandon Tay
Valosuunnittelu, installaatio ja tekninen johtaja: Ray Tseng
Visuaalinen operaattori: Damjan Šporčić

Tekninen johto Singapore Studio: ARTFACTORY
Kiertuemanageri: Tammo Walter

Tuottaja: Mara Nedelcu
Vierailevat tanssijat Helsingissä: Angel Meraki Ninja, J Ninja, Pixie Ninja, Sasha Ninja

Kantaesitys: 26.8.2021, tanzhaus nrw Dusseldorf

Yishun is Burning is developed with the support of tanzhaus nrw Düsseldorf and Singapore Art Museum.

Additional support was received from the Nationales Performance Netz (NPN) Coproduction Fund for Dance, which is funded by the Federal Government Commissioner for Culture and the Media, Germany.

The research process was supported by the National Arts Council, Singapore and Kunststiftung NRW, Germany.

tnazhaus nrw logo   SAM logo    NPN logo  BKM logo


The Helsinki visit is supported by Goethe-Institut Finnland and German Federal Foreign Office.

Goethe-Institut logo       German Federal Foreign Office logo