Z-nuoret on Zodiakin viisivuotinen hanke, joka toteutuu Jane ja Aatos Erkon säätiön keväällä 2021 myöntämän avustuksen turvin. Syksyllä 2021 käynnistyneen hankkeen kohderyhmänä ovat ylä-, ammattikoulu- ja lukioikäiset nuoret.

Z-nuoret-hanke saattaa yleisötyön avulla nykytanssia tutummaksi nuorelle koululaisyleisölle ja madaltaa kynnystä teosten katsomiselle.

Hankkeessa on kolme osaa: kahden nuorille suunnatun teoksen tuottaminen ja kiertue pääkaupunkiseudulla, uuden kiertuemallin luominen yhteistyössä Uudenmaan kuntien ja kulttuuritalojen kanssa, ja kolmen suuremman kokoluokan kotimaisen kantaesityksen ja niiden yleisötyön tuottaminen helmikuussa 2022 avautuvaan Tanssin taloon. Kaikissa kolmessa on otettu syksyn aikana ensimmäiset askeleet.

- Hanke on ainutlaatuinen mahdollisuus lisätä nykytanssin saavutettavuutta. Tavoitteena on, että pystyisimme luomaan pysyvän mallin, jonka kautta koululaisyleisöt näkisivät esityksiä säännöllisesti tulevaisuudessakin. Näin kasvattaisimme uutta katsojakuntaa, jolle nykytanssi olisi tuttua jo kouluajoilta, toteaa Zodiakin yleisötyövastaava Katja Kirsi.

Teini koulukiertueella

Ensimmäisenä kiertueteoksena vuosina 2021–2022 nähdään Janina Rajakankaan teos Teini. Teini sai alunperin ensi-iltansa joulukuussa 2017 osana Zodiakin ohjelmistoa. Teoksen esiintyjinä on seitsemän 14-18-vuotista nuorta. Koulukiertuetta varten teokseen valittiin kesäkuussa 2021 muutamia uusia tanssijoita, osa esiintyjistä oli mukana jo kantaesityskaudella.

Teinin esityspaikkoina toimivat pääkaupunkiseudun koulut. Kiertueen kaksi ensimmäistä esitystä toteutuivat marraskuun alussa Vaskivuoren lukiossa Vantaalla ja Kannelmäen peruskoulussa Helsingissä. Kiertueen loput esitykset toteutuvat tammi-, helmi- ja toukokuussa 2022.

Koulut voivat parhaillaan tilata ilmaisen esityksen kouluunsa. Ilmaiseen esityskokonaisuuteen kuuluu esityksen lisäksi teosalustus ennen esitystä sekä sen jälkeen pidettävä keskustelu ja työpaja. Vierailuesitykset toteutuvat periaatteella ”teiniltä teinille”, jossa teini-ikäiset ovat mahdollisimman paljon äänessä aikuisten taiteilijoiden sijaan. Ilmaisen kokonaisuuden lisäksi kouluilla on mahdollisuus ostaa erillisiä työpajoja.

- Toivon, että koulut tarttuvat tilaisuuteen saada esitys suoraan koululle. Ensimmäiset kokemukset Teinin esityksistä koulujen jumppasaleissa ovat tarjonneet merkityksellisiä kohtaamisia nuorten esiintyjien ja katsojien välillä.

Maija Hirvasen Mesh saa sisarteoksen

Ensimmäinen hankkeeseen liittyvä kotimainen kantaesitys Tanssin talossa on Maija Hirvasen Mesh. Mesh saa ensi-iltansa ke 16.2. Tanssin talon Pannuhallissa, osana Zodiakin kansainvälistä Sivuaskel-festivaalia.

Mesh-teokseen kytkeytyy Z-nuoret-hankeen osana yhteistyö Keravan ja Helsingin tanssiopistojen, Kruunuhaan yläasteen ja Vaskivuoren lukion kanssa.

Maija Hirvanen jakaa Mesh-teosprosessia nuorille ja heidän ohjaajilleen. He käyvät seuraamassa ammattilaisryhmän harjoituksia, keskustelevat Hirvasen ja Meshin tanssijoiden Marika Peuran, Marlon Moilasen, Suvi Tuomisen ja Pie Kärin kanssa, ja työstävät teoksen materiaalia oman ohjaajansa kanssa. Hirvanen vierailee myös koululla seuraamassa nuorten harjoituksia.

Tuloksena syntyy kunkin ryhmän omannäköinen tulkinta Mesh-teoksen praktiikasta. Yhdessä ne muodostavat sisarusesityksen Mesh-koreografiaan Pannuhallin näyttämölle to 17.2.. Esityskokonaisuus kestää noin kaksi tuntia.

Hankkeen osana sekä sisaresitykseen osallistuville että myös muille yhteistyökoulujen oppilaille tarjotaan mahdollisuus käydä katsomassa Meshin lisäksi Sivuaskel-festivaalilla nähtävä Amala Dianorin Siguifin.