Zodiak – Uuden tanssin keskuksen kevätkauden 2021 ohjelmisto on julkaistu. Ohjelma on suunniteltu siitä lähtökohdasta, että yleisötilaisuuksien kohdalla päästään palaamaan syksyn rajoitusten tasolle. Kevään ohjelmiston 4.–13.2. käynnistävä Sivuaskel-festivaali pystytään toteuttamaan myös nykyisten pääkaupunkiseudulla voimassa olevien rajoitusten puitteissa.

Zodiakin kevään esitysohjelmistoon kuuluu Sivuaskel-festivaalin lisäksi viisi kantaesitystä, yksi uusintaensi-ilta sekä yksi vierailuesitys. Kantaesityksistä kolme on jo kertaalleen siirtynyt Covid-19-pandemian johdosta. Sonya Lindforsin ja Johanna Nuutisen teokset piti alun perin esittää keväällä 2020. Työryhmän Kemppainen, Nieminen, Peura teoksen ensi-ilta puolestaan peruuntui viime hetkellä joulukuussa 2020.

Esitysten lisäksi Zodiak järjestää runsaasti harrastajille suunnattuja tanssi- ja liikekursseja, sekä toteuttaa erilaisia ei-ammattilaisille suunnattuja taidehankkeita. Myös nämä ihmisten arkielämää ruohonjuuritasolla koskettavat toiminnat jatkuvat keväällä epävarmoissa merkeissä.

Zodiakin esitysohjelmisto ja yleisötyö – hankkeet ja kurssit – tarjoavat vuosittain työtilaisuuksia yli 200:lle tanssin ja esittävän taiteen freelancerille. Koronaepidemian vaikutukset heijastuvat toisin sanoen Zodiakin kautta laajaan joukkoon taiteilijoita.

Sivuaskel-festivaali toteutetaan pääasiassa verkossa

Myös päätös Sivuaskel-festivaalin järjestämisestä vuonna 2021 perustuu pitkälti haluun tarjota työtilaisuuksia kotimaisille freelancer-taiteilijoille.

Zodiakin vuosittainen Sivuaskel-festivaali on lähtökohtaisesti kansainvälinen nykytanssifestivaali. Loppuvuodesta 2020 oli kuitenkin selvää, että festivaalia ei voida toteuttaa tavallisessa muodossaan. Festivaalin ohjelmisto tulee vuonna 2021 toteutumaan hyvin pienimuotoisena ja pääasiassa kotimaisten taiteilijoiden voimin.

Varsinaisia yleisölle suunnattuja esityksellisiä tapahtumia on vain pari, ja nekin on suunnattu muutamalle katsojalle kerrallaan. Ohjelmiston pääpaino yleisön suuntaan on verkon välityksellä tapahtuvissa esityksissä ja keskusteluissa. Festivaalin ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan ma 18. tammikuuta.

Zodiakin kevään ensimmäinen ensi-ilta nähdään helmikuun 26. päivä, jolloin kantaesityksensä saa Liisa Pentin ohjaama ja koreografioima Neljä x duetto + 1. Zodiak Stagella kaksi kertaa nähtävä teos pohjautuu autismin kirjon nuorille suunnatuille, viikoittaisille tanssitunneille ja niiden aikana muotoutuneille kehollisille harjoitteille. Zodiak ja tanssiryhmä Liisa Pentti +Co ovat järjestäneet nykytanssitunteja autismin kirjon nuorille vuodesta 2015 alkaen.

Kolmen teoksen maaliskuu

Zodiakin kevään esitysohjelmistossa on kaksi esitystiivistymää, maaliskuussa ja toukokuussa. Tavallista ruuhkaisempi aikataulu johtuu viime vuoden esitysten siirroista johtuvasta dominoefektistä, jonka kaikuja kuullaan vielä myös syyskaudella 2021.

Maaliskuun ohjelman käynnistää uusintaensi-ilta Zodiakin housekoreografin Sari Palmgrenin teoksesta Utopia (empatiasta). Kyseessä on uusin osa vuodesta 2015 käynnissä ollutta esityssarjaa, jonka juuret ovat Palmgrenin Zodiakissa keväällä 2013 nähdyssä The Earth Song -teoksessa. Kahdeksanhenkisen työryhmän toteuttama monitaiteellinen esitys nähdään 4.–7.3. hyvin poikkeuksellisessa esityspaikassa, Hotel Katajanokan, eli Katajanokan entisen vankilan kirkkosalissa.

Pe 5.3. Zodiakin näyttämöllä saa puolestaan ensi-iltansa joulukuulta 2020 siirtynyt and then they left. Työryhmän Kemppainen, Nieminen, Peura yhteisteos pohtii tarinankerronnan narratiiveja suhteessa sukupolvien väliseen jatkumoon, jaettuun ja henkilökohtaiseen kokemukseen, suruun ja nautintoon.

Maaliskuun toinen ensi-ilta on Johanna Nuutisen OPIA. Kaapelitehtaalla 23. maaliskuuta ensi-iltansa saava esitys sukeltaa silmät edellä keskelle jatkuvasti läsnä olevia kysymyksiä, jotka liittyvät katsomiseen, katseen alla olemiseen, sekä siihen miten muodostamme merkityksiä näkemiemme asioiden välille. OPIAn kantaesitys siirtyi lähes vuodella keväästä 2020.

Valtteri Raekallion Uraanilamppu Öljysäiliö 468:ssa

Huhtikuussa nähdään toinen viime keväältä siirtynyt uusi teos, koreografi Sonya Lindforsin johtaman työryhmän camouflage. Itäkeskuksen Stoan teatterisalissa 15.–25.4. nähtävä esitys tarkastelee katsomista ja katsomisen politiikkaa. Teoksen työryhmään kuuluvat Lindforsin lisäksi Esete Sutinen, Zen Jefferson, Elisa Tuovila, Johanna Karlberg, Riikka Lakea, Lydia Östberg Diakité, Pauliina Sjöberg, Sanna Levo, Erno Aaltonen ja Jussi Matikainen.

Toukokuussa nähdään vielä kaksi kantaesitystä, ja vieläpä peräkkäisinä päivinä.

18.5. saa ensi-iltansa työryhmän Hanna Ahti, Iida Kuningas, Aksinja Lommi, Tatu Nenonen, Jani-Matti Salo ja Heidi Soidinsalo yhteisteos Svett. Se on esitys, jossa ruumiillisuutta työstetään esiin nautinnon, irti päästämisen ja vapautumisen aihioista. Teater Viiruksessa Jätkäsaaressa nähtävä Svett on Zodiakin ja Viiruksen ensimmäinen yhteistuotanto.

Kevään viimeinen kantaesitys on 19.5. ensi-iltaan tuleva Valtteri Raekallion Uraanilamppu. Kirjailija Harry Salmenniemen novelleihin perustuva teos nähdään Kruunuvuorenrannan Öljysäiliö 468:ssa. 17-henkisen työryhmän toteuttama esitys on Zodiakin kevätohjelmiston suurin tuotanto. Esitys toteutuu Raekallio Corpin ja Zodiakin yhteistyönä.

Kesäkuun alussa nähdään lisäksi vierailuesityksenä koreografi Kati Raatikaisen ja työryhmän teos Kvartetto. Viime vuodelta siirtynyt vierailu mahdollistuu Pohjanmaan aluekeskuksen tuella. Kvartetto nähdään Zodiak Stagella Kaapelitehtaalla 9. ja 10.6.

Katso koko kevään ohjelma verkkosivuiltamme kohdasta Ohjelmisto. Kesäkuussa avautumassa lisäksi Joni Kärkkäisen ja Jukka Tarvaisen Muuri osana Helsinki Biennaalin ohjelmistoa.